enterijer priče

Zid sa šljokicama

Zid sa šljokicama idealno je rešenje kad ti dosade jednobojno okrečeni zidovi, ali i razne zidne tehnike. Kada bi nešto drugačije, da obori sa nogu, a da je sa ukusom i dozom elegancije. Ali i da nije previše. Da mogu na isti zid da se dodaju slike, formira zidna galerija, ako se hoće. 
Da, zid sa šljokicama rešenje je za sve navedeno, a plus je to što ti ne trebaju majstori da bi svetlucao. Kako da imaš zid sa šljokicama, kako da se uklopi u enterijer, nešto i o samim šljokicama i šljokičavim home dekor sitnicama, tema su ovog teksta.

Zid sa šljokicama, crno beli crtež i čaša vina

Zid sa šljokicama = elegancija

Mora se priznati da ima nečeg u sjaju šljokica. Kad su dozirane, kad ih je pomalo i sa ukusom, sinonim su za eleganciju i prefinjenost. Prilog koktel haljinama, dijamantima i kristalima. A neretko su baš ono što kombinaciji daje pravu draž bilo da se radi o garderobi, šminki ili dekoraciji.

I baš tako kad pomalo sijaju idealne su da se nađu na zidu. Preporuka je da to bude jedan zid, a ako je prostorija većih dimenzija mogu i svi. U suprotnom može delovati kao da je Zvončica eksplodirala na sred sobe. Mada protiv Zvončice nemam ništa i baš je volim.

zid sa šljokicama

Zid sa šljokicama u enterijeru

Lusteri sa kristalima, oni pomalo kičasti, verni su pratioci zida sa šljokicama, ali se ovi zidovi vrlo lako uklapaju i u enterijere bez njih. Za one koji vole svedenu i moderniju varijantu tu su metalni i crni detalji. Crni detalji daće oštrinu naspram ženstvenosti šljokica.

Sa crno belim slikama na zidu sa šljokicama, nećete pogrešiti. Taman su da nečeg ima, da se sa sigurnošću uklapa, a da nije previše. Da štima i oku prija. A za elegantniji izgled tamnije nijanse drveta na nameštaju su svakako pravi izbor. Posebno ako je boja zida tamno ljubičasta ili braon.

zid sa šljokicama i crna lampa

Kako dobiti zid sa šljokicama

Šljokice na zidu mogu da budu sa bilo kojom bojom zida. U mom primeru je neka bronzano braon varijanta. Ipak sam verna neutralnim krem-braon tonovima. Zid se, dakle, okreči u željenu boju, a kad se osuši dodaju se šljokice

POSTUPAK

Pošto se odlučite za boju zida, okrečite ga. Šljokice preporučujem da kupite u tubama kod Kineza ili knjižarama. One za ukrašavanje. Jeftinije su od onih u farbarama koje su namenjene za na zid, a iste su granulacije i sastava. I postiže se isti efekat.

šljokice
Šljokice kod Kineza ili iz knjižare su sasvim ok za zid sa šljokicama

Pošto se boja osuši, nanose se šljokice. Prvo se pomešaju sa podlogom. Kod mene u primeru koriščena je vrsta sa slike ispod. Najbitnija stvar je da se, pošto se promešaju šljokice sa podlogom, nanose samo jednom. Jedna ruka. Svako ponovno premazivanje stvoriće beličast sloj jer je podloga na bazi lepka i onda se više neće videti svetlucavi odsjaj šljokica.

vrsta podloge za zid sa šljokicama
Vrsta podloge – podloga za travertino zidnu tehniku
pomešane šljokice i podloga
Šljokice pomešane sa podlogom
valjak umočen u šljokice
Valjak pre nanošenja šljokica na zid

SAVETI ZA BOLJI EFEKAT

U mom primeru korišćena je podloga za travertino zidnu tehniku po savetu iz farbare, ali se ispostavilo da je obična podloga za krečenje sasvim ok. Poenta je da one u sebi imaju lepak, ali i da budu retke kako ne bi ostavljale svoj trag. Ova za travertino je poprilično gusta, pa je savet da se razblaži (iako su u farbari tvrdili da ne treba) ukoliko se želi da se vide šljokice bez tragova valjka. Tako se tokom rada ispostavilo kao najbolja varijanta.

U mom primeru ispalo je da zid ima neku tehniku i vide se potezi valjka. A za još bolji efekat može se tapkati četkom ili sunđerom. Zid ima i tehniku i šljokice. A svakako je najbolje da isprobate negde na zidu koji se neće videti kad se nameštaj vrati. A za samo šljokice na zidu pomešati ih sa običnom podlogom i nanositi u jednom potezu.

U zavisnosti od toga koliko volite da sija dodajte manje ili više šljokica. Efekat sjaja videće se uglavnom kad se u zid gleda iskosa ili pod osvetljenjem.

zid sa šljokicama u dnevnoj sobi

Šljokice u home dekoru

Osim zidova, šljokice se mogu naći na ramovima, svaćnjacima, jastučnicama i ostalim home dekor sitnicama. I opet sami možete da ih stavite na njih. Tada će vam trebati šljokice (svakako), lepak (tečni poput drvofiksa) i četkica.

Natapka se četkicom lepak po sitnici koja treba da sjaji, a onda se ona umoči ili pospe šljokicama. Obavezno pripremite stolnjake, stare čaršave, novine i/ili najlon da se zaštiti radna površina, podovi i ostatak prostorije (i čitave kuće). Jer koliko god da su ti lepe i da voliš šljokice, kad se radi sa njima umeju da se rašire i uvuku svuda. A onda će kuća sjajiti i gde treba i gde ne treba.

Party dekoracija

Ako niste ljubitelji trajno šljokičavih stvarčica po kući, neka se šljokice nađu kao motiv u dekoraciji stola i proslave. Tako što će različiti rekviziti za fotkanje, salvete ili vrh na torti (kejk toper) biti sav u šljokicama. Da li ćete naći gotove ili praviti sami, na vama je.

A uvek možete nabaviti sveske i notese sa šljokicama pa bar zasjajiti radni kutak. Ili nabaciti pomalo šljokica u svoje odevne kombinacije.

NA KRAJU O ZIDU SA ŠLJOKICAMA

Da, zid sa šljokicama može da bude rešenje za efektan, a elegantan zid. Za dašak glamura koji bismo uneli u kuću. Može biti na jednom istaknutom zidu i mogu mu se dodati crno bele slike kao kontrast, da ga upotpune, a ne pretrpaju.

Dakle prvo krečenje u željenu boju, pa šljokice. Uvek je najbolje isprobati na manjoj površini zida ili na delu gde se neće videti kada “dođe” nameštaj, a najvažnije je da se, šljokice pomešane sa podlogom, ne nanose u dve ruke.

Ako ne biste na zid, šljokice uvek mogu da se nađu na na home dekor sitnicama i džidžabidžama za žurku. A zanimljivo je i to što se i na zidu i na sitnicama šljokice mogu dodati u uradi sam režiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.