enterijer priče

ŽENSKI KUTAK ZA SITNICE I KAKO DA GA UREDITE

Ženama možda trebaju dijamanti, mala crna haljina, bela košulja, ali ženski kutak za sitnice treba im sigurno. Za nakit, bočice parfema, lakove za nokte i ostale stvarčice bez kojih, uglavnom, ne možemo. Dakle, ženski kutak za sitnice je, molim lepo, neophodan. I zato sam izdvojila šest detalja pomoću kojih će biti (i ostati) skockan.

sitnice za ženski kutak

ŠTA JE ŽENSKI KUTAK ZA SITNICE?

Mesto za češljiće, šnale, prstenčiće i perlice, potreban nam je još kao devojčicama. U tinejdžerskim danima perlice zameni dnevnik ili karta sa koncerta omiljene grupe, a češljiće maskara i brdo nakita. Kasnije se među tim sitnicama nađe svašta. Sitnice se menjaju, ali nam kutak za njih i dalje treba.

Toaletni stočić je prvo što nam padne na pamet i najpraktičniji je kao kutak za sitnice. Da ne govorim o tome da lepo izgleda. Ali za njega treba imati mesta. Kako to često nije slučaj, kutak za sitnice može da bude i fioka u ormaru, noćni stočić kraj kreveta, lepa ukrasna kutija, činija ili korpa. Čak i deo na komodi ili polici. 

ženski kutak na komodici
Photo by Emma Bauso from Pexels

1. OGLEDALO – NEOPHODAN DETALJ ZA ŽENSKI KUTAK

Od žene do žene sitnice se razlikuju, ali su među njima, uglavnom, one zbog kojih trčimo pred ogledalo čim ih upotrebimo. Pa onda nek ženski kutak ima ogledalo. Veliko, malo, stono, na zidu, nevažno dokle god je pri ruci da se na njega baci pogled.

Uz toaletni stočić, najčešće, dolazi jedno, ali ako sitnice držite na komodi ili u fioci, nabavite ručno, ogledalo na postolju ili ono koje se može sklopiti. Ako vam prostor to dozvoljava, uvek je dobra ideja da ga okačite na zid. Ogledalo je praktičan, a ujedno i detalj koji može da popuni prostor među šminkom i aksesoarima.

ogledalo sa postoljem i ženski kutak
Photo by freestocks.org from Pexels

2. LAMPA – NEK ŽENSKI KUTAK ZASVETLI

Da se lakše snađete, neka je svaka sitnica na videlu, pa je lampa neophodan detalj. Stona, podna ili visilica iznad samog kutka za sitnice, na vama je da odlučite. Samo neka svetli. A izgleda super.

Photo by Trent Szmolnik on Unsplash

3. SLIKE, RAMOVI I OSTALA DEKORACIJA ZA LEPŠI ŽENSKI KUTAK

Kutak za sitnice zaslužuje da ima dekoraciju. Priznajte da često svraćate do njega, pa neka onda bude divan za gledati ga. Lampa i ogledalo mogu da posluže u dekorativne svrhe, ali pre svega imaju i praktičnu primenu. Zato ramovi sa slikama ne mogu da škode. Umetnost ili fotografije, sveće, figure ili tabla sa porukicama neka nađu mesto među sitnicama. Da ulepšaju i oraspolože. 

Preporuka je tabla od plute na koju možete kačiti podsetnike, fotografije, slike za inspiraciju, motivacione citate ili interesantne redove tekstova. Vrlo brzo ćete imati moodboard, a činjenica da je sastavljen od onoga što vas pokreće, samo će biti korak ka ličnom pečatu u kutku za sitnice.

tabla od plute za ženski kutak i podsetnik

4. CVEĆE

Gde je ženski kutak, tu je i cveće. Bilo koje, ali vaza sa svežim imaće efekat koji ostavlja bez daha. Plus će malo malo pa izgledati drugačije.

Ako niste u fazonu zalivanja ili menjanja vode svaki čas, što razumem potpuno, a opet ne biste veštačko cveće, aranžirajte suvo. Dodajte kamenčiće i grančice. Ako volite da se zanimate i pravite sami, ispresujte cveće, kao nekad za herbarijum, pa ga uramite. 

cveće i ženski kutak

5. UKRASNE KUTIJE ZA ORGANIZACIJU

Sa ogledalom, lampom, cvećem i dekoracijom, opremili smo kutak za sitnice korisnim (ili samo lepim) ukrasima, ali treba i organizovati sve te stvarčice. U tome će pomoći kutije, korpice, teglice, šolje ili čaše. Ako je šminka u pitanju nabavite organizatore pa razdvojte četkice, ruževe i olovke.

Zanimljivo je da se poigrate sa poklopcima tegli koje možete da ofarbate i na njih zalepite ukrasne ručke. Svaka teglica nek bude za određene stvari. Na ovaj način dobijate elegantan način da sredite kutak. I ujedno sve ima svoje mesto.

6. DRŽAČI NAKITA

Kutije za nakit predviđene su za to da organizuju i dekorišu. Nabavite ili napravite držače za prstenčiće, minđuše i ogrlice. U ponudi se mogu naći tacne predviđene za odlaganje nakita ili figure koje bilo gde na polici i bez nakita na sebi, mogu da posluže u dekorativne svrhe.

Ja imam srebrno drvo sa sovicom na jednoj grani, koje je mesecima stajalo na polici. Na pamet mi nije palo da je pre svega držač za prstenje i minđuše. Videla sam isto u nekoj radnji pa shvatila šta mu je prava namena. Tako da držači nakita mogu da služe i kao ukras.

ženski kutak i detalji za organizaciju
Kutije i držači nakita za organizovan ženski kutak za sitnice

Nebrojano je tutorijala za uradi sam držače. Na primer čipka ili mreža u ramu na kojoj se mogu kačiti minđuše ili home made čiviluk za ogrlice. A uvek možete da pretvorite neki predmet u držač nakita, poput flaše na koju ćete slagati narukvice.

DA SUMIRAMO…

Žene vole da svoje sitnice – nakit, šminku i uspomene drže na jednom mestu. Tako da nam je potreban takozvani ženski kutak za sitnice. Kad je već neophodan, nek je skockan i uređen. Nek se osim ženskih stinica u njemu nađu ogledalo, lampa, ramovi sa slikama, sveće, dekorativni predmeti i cveće. A da još bude i organizovan, tu su korpe, tegle, kutije i držači za nakit. Pravljeni ili kupljeni.

Ukoliko vam se dopadaju predlozi kako da svoj ženski kutak uredite, da bude i lep i organizovan i praktičan, podelite tekst sa prijateljicama na mrežama. Otkrijte im tajnu.

ukrasni tanjirići za nakit i sitnice
Photo by Uby Yanes on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.