enterijer priče

ONE LINE CRTEŽI

3 URADI SAM DEKORACIJE

Jednostavno, minimalistički i lako za uklopiti – one line crteži. Omiljeni detalj u ramovima zidnih galerija na Pinterestu i Instagramu kao glavnim stanicama inspiracije, raznih ideja i trendova u enterijeru.

one line crteži u ramu, na vazi, nakitu, masci telefona
One line art collage made on www.shoplook.io

One line crteži su zanimljivi, dopadljivi, mogu u koji god ram želite. I ne samo u ram već i na tekstil, keramiku i grnčariju, na nakit, maske za telefon, notese… Najinteresantnije od svega je što možete sami da ih uradite. A ja ću vam pokazati kako kroz tri uradi sam projekta. Ali pre svega…

Šta su one line crteži? 

To su crteži nastali crtanjem željenog oblika iz jedne neprekinute linije. A najpoznatiji su Pikasovi. U suštini na ovaj način umetnici pojednostavljuju kompleksnost sveta oko sebe. A onima koji nisu umetnici predstavljaju zanimljiv prikaz. Posebno ako vole jednostavnost.

one line crteži
One line crteži – mood board made on www.shoplook.io

Što ne znači da su sami crteži laki za nacrtati iako možda izgleda da je prosto. Pravi je izazov jednim potezom izvući ono što se crta. Ovo govorim iz iskustva iako sam ih samo precrtavala.

Linija 

Najčešći one line crteži su crna linija na beloj pozadini što ih čini savršenim detaljom koji se uklapa svuda. Efektni i jednostavni. Ali mogu da budu i obojeni ili da je linija u boji. Što samo dodaje akcenat ovim crtežima.

one line crtezi u boji
One line art moodboard made on www.shoplook.io

A interesantni su i ako je podloga u boji. Od neutralne palete (krem ili puder roze najčešće), preko zagasitih nijansi, do veselih boja. Tako da nije teško oformiti zidnu galeriju čiji su one single line crteži deo.

one line crtezi kao deo zidne galerije
Gallery wall made on www.shoplook.io

Razlikuju se po oštrim ili zaobljenim ivicama, popunjenosti, zatvorenoj ili otvorenoj liniji, komplikovanosti motiva… Preovlađuju lica, siluete i obrisi ljudskih tela i životinje. Ima crteža koji akcenat stavljaju na emocije uhvaćene u jednolinijskom potezu ili onih kojima je erotika glavni motiv.

ONE LINE CRTEŽI U RAMU

Dakle, prvi uradi sam predlog je uramiti one line crteže. Upotrebom različitih ramova postiže se od prirodnog i toplog (drveni ram) do elegantnog i otmenog (zlatni ram na primer) izgleda. 

Na Pinterestu ili Google-u nađite crtež koji vam se sviđa i odštampajte ga i kao takvog uramite. Ako biste da ipak ima malo “duše”, (pre)crtajte. Nikakav problem ako pripadate ovom većem delu (dobro došli u društvo) koji ne ume da sam nacrta gledajući u crtež na papiru ili ekranu. Verovatno neće biti iz jedne linije, trebaće vremena, ali nazvaćemo to umetničkom slobodom. Ako je krajnji cilj lep za oko, brige nema.

Tako da ako želite one line crteže u svojoj galeriji nađite onaj koji vam se sviđa, flomaster ili marker u ruke i nek zabava počne. A možete dodati malo boje temperama. Da imate svoj unikat.

ONE LINE CRTEŽI NA JASTUČNICI

Osim na zidu, one line crteži mogu da se nađu i na jastučnici. Opet je potrebno naći i odštampati željeni crtež. Osim ukoliko umete da crtate ili precrtate sa ekrana. Preporuka je da detalj bude krupniji i “gušći” radi boljeg efekta. 

Pored markera trebaće i bela jastučnica. Ako može da se providi bar malo. Da olakša precrtavanje. Ja sam u JYSK-u našla za 200 dinara, ali su za klasičan jastuk. Preporuka je da budu za dekorativne jastučiće 40×40 ili 50x50cm. Jer treba da posluže kao dekoracija.

Precrtavanje na jastučnicu

Uvucite odštampan crtež u jastučnicu. Preporuka je da jastučnicu navučete na dasku za peglanje da bi se zategla radi lakšeg crtanja. I da ispod crteža postavite podlogu. Svesku sa tvrdim koricama, na primer. I počnite sa precrtavanjem.

Za ovo je dovoljan običan marker iz knjižare. Ako vremenom malo izbledi uvek možete da podebljate. Ili da izvezete koncem duž linija crteža i trajno ga sačuvate.

ONE LINE CRTEŽI NA SAKSIJI

Treći napravi sam one line crtež je da markerom (pre)crtate na saksiju ili vazu. Ali biću iskrena i reći da meni nije uspelo pa sam umesto toga nacrtala trepavice, usta i nosić. Znam nije iz jedne linije, ali je simpatično.

dekoracija saksije crtanjem

A da olakšate sebi probajte i vi nešto jednostavnije. Poput srca. Ili obrisa lica koja nisu baš iz jedne linije. Super izgleda, a najbolje je što saksija može biti u bilo kojoj boji dokle god je jednobojna.

DA ZAKLJUČIMO

One line crteži su pravi primer dopadljivog minimalizma. Mogu da budu uradi sam projekat kao deo dekoracije prostora uramljeni na zidu tako što ćete ih odštampati ili (pre)crtati i uramiti, (pre)crtati na jastučnicu i saksiju ili vazu. I to običnim markerom.

Bonus predlog je da osvežite belu majicu ovakvim crtežom ili platnenu torbu za kupovinu. Ako crtate žensko lice, možete dodati cirkone kao ukras.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan i zanimljiv, naterao da proguglate one line crteže, uhvatite marker u ruke i počnete sa crtanjem, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama. A meni možete poslati kako su vaši crteži ispali jer mi je i više nego drago ako sam inspirisala na uradi sam poduhvat.

Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.