enterijer priče

NOVOGODIŠNJA DEKORACIJA I 5 IDEJA ZA 2020.

Dok se okrenemo, eto Nove godine. Pa je vreme da tema bude novogodišnja dekoracija. Taman, da isplaniramo šta nam treba.

Novogodišnja euforija svake godine počinje sve ranije. Home decor i kineske radnje već su preplavljene jelkama, ukrasima i sijalicama. Zato sa vama delim moje favorite i predloge za kićenje.

novogodišnja dekoracija i ukrasi na jelci
Photo by Kevin Bidwell from Pexels

RAZNOVRSNA NOVOGODIŠNJA DEKORACIJA

Trendovi se smenjuju. Sve u jednoj boji (eventualno dve), neutralni ukrasi, drveni, metalik, providni… Svake godine nešto novo i zanimljivo.

Dakle, izbora ima. Nije čudno (a i izgleda lepo) da se jelke usklađuju sa enterijerom. Da se prave planovi kako će se ove godine okititi.

Priznajte, da uvek kupite, makar poneki ukras. Jer uvek je tu nešto drugačije.

DRVENI UKRASI – favorit novogodišnje dekoracije

Kod nas u kući, Nova godina je šarena. I obavezno crvena. Bez obzira na trendove. Imamo ukrase i od pre 30 godina. Iz mog i suprugovog detinjstva. Ali ako bih izdvojila trend koji obožavam, onda su to svakako drveni ukrasi.

Drveni irvasi sa belim “krznom” ili kućice sa krovovima posutim “snegom”. Drvene jelke sa zlatnim štrasom. I ne, ovo nema veze sa tim što sam upravo kupila baš takve.

Neutralni su, idu uz sve. Mogu da budu sami na jelci. Ili kao osnova za ostale boje i ukrase. Mogu da budu i raskošni ili jednostavni. Sve zavisi kako ih uklopite. To je već stvar ukusa.

drvene jelkice kao novogodišnja dekoracija
Photo by freestocks.org from Pexels

JEDNOBOJNE SIJALICE

Uz drvene ukrase idu savršeno bele, jednobojne lampice. Znam, rekoh da nam je Nova godina šarena i da, imamo metre i metre sijalica u boji, ali sam veliki fan i ovih jednobojnih. Belih ili žutih.

Imaju neku toplinu. I dozu elegancije. Na girlandama i venčićima posebno. I ispod zavesa. Ali i na jelkama su ništa manje zanimljive. I mogu ostati tokom cele godine. U kući, na terasi. Kao dekoracija za proslave. Neodoljiv spoj – romantika i bele sijalice. Posebno ako uzmemo u obzir da imam malu decu u kući i da sveće nisu baš praktične.

jednobojne sijalice kao novogodišnja dekoracija
Photo by Element5 Digital from Pexels

UPAKOVANA NOVOGODIŠNJA DEKORACIJA

Bez obzira na to pakujete li poklone, sa sve mašnom ili ih samo stavite u novogodišnje kese, kao deo praznične dekoracije zanimljive su upakovane kutije. Jedna od lepših scena filma Sam u kući (po meni), jeste ogromna jelka i ispod nje, pogađate, kutije. Tako da slobodno ukrasite i prazne.

Kao deo novogodišnje postavke. Ukrasnim papirom sa motivima Sneška, Deda Mraza, šara Nove godine ili pak običnim braon papirom sa prelepim mašnama. Kako god vam je draže. A možete dodati grančice, šišarke ili manje ukrase.

upakovane kutije kao novogodišnja dekoracija
Photo by Element5 Digital from Pexels

PRAZNIČNE ŠOLJE KAO TRADICIJA

Neka postane tradicija, ako već nije. Zamislite scenu, decembarsko (ili januarsko) popodne, sijalice trepere, svira muzika, dok pijuckate kafu, čaj ili kakao iz šolje sa prazničnim motivima. A napolju veje sneg (valjda će ga biti). Idila.

Zato nabavite praznične šolje i neka služe samo tih mesec i kusur dana oko Nove godine. Malo magije nije na odmet.

praznične šolja
Photo by fotografierende from Pexels

PAPIRNI LAMPIONI I ZVEZDE

Osim jelke, ne zaboravite i druge delove stana ili kuće da okitite. Čak i kad nema mesta za podnu dekoraciju (koja je sve popularnija), uvek možete da okačite papirne lampione i zvezde da vise sa plafona. Onako grupisani u jednom delu ili raspoređeni po prostoriji.

Ovo se uglavnom viđa po kafićima i tržnim centrima oko Nove godine, ali zašto ne i u kući. Možete ih praviti sami ili kupiti već gotove.

papirne zvezde kao novogodišnja dekoracija
Photo by Lina Kivaka from Pexels

NOVOGODIŠNJA DEKORACIJA ZA 2020. GODINU

Da, Nova godina je tu i pravo je vreme da se smišlja i planira dekoracija. Radnje su pune, izbora ima. Kod nas u kući je šareno i crveno, ali kao favorite za ovu godinu izdvajam drvene ukrase, jednobojne bele sijalice, upakovane kutije za poklone, praznične šolje i papirne lampione i zvezde.

Nešto kao prolazni trend, mada iskreno retko šta ostavljamo da čami u kutiji. Nešto kao novogodišnju tradiciju ili kao ukras koji ostaje tokom cele godine, poput sijalica.

Ukoliko znate nekoga kome će ovaj tekst biti i više nego koristan i zanimljiv (a sigurna sam da znate) podelite ga i preporučite.

Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.