dekorativne kutije za sitnice kao ukras
enterijer priče

KAKO DA KUTIJE ZA SITNICE POSLUŽE KAO DEKORACIJA

Sećanja blede, stvari koje sačuvamo ostaju. I u vreme minimalizma, manjka kvadrata, kada gledamo kako da oslobodimo prostor za stvari koje nam trebaju, problem je gde smestiti sitnice koje brižljivo čuvamo. Rešenje za to su kutije za sitnice. Kutije za odlaganje.

Većina tih uspomena završi (uglavnom) uredno spakovana u garaži, na tavanu, u podrumu. Jer priznajte, štošta čuvate i nemate srca da bacite. A ima i onih malo više dragih sitnica koje volimo da čuvamo u kući. Blizu srca. I da ne bi samo sklupljale prašinu i zauzimale mesto, sitnice u kutije, pa kutijama za sitnice dekorišite prostor. A evo tri načina kako.

Dekorativne kutije za sitnice
Photo by Dominika Roseclay from Pexels

KUTIJE ZA SITNICE

Kao kutije za sitnice mogu da posluže ukrasne kutije, ali i stari koferi kao sanduci, korpice i korpe i sve što može da posluži da se spakuju razne sitnice. Da se smesti na policu, komodu, pod u uglu pa da ujedno bude deo dekoracije prostorije.

KUTIJE ZA USPOMENE

Oduvek sam volela da svoje sitnice držim uredno spakovane kutijama. Što lepšim i po mogućstvu, sa motivima koji ukazuju na to šta je u njima. Sve sređeno i skriveno. A tu.

I dan danas to radim. Savršen način da se haos “obuzda” i drži urednim. Što bi u Ikei rekli, da se sakrije na očigled svih. Imam kutije za svaku priliku – sa venčanja, dečijih rođenja, krštenja, sa putovanja, iz tinejdžerskih dana…

Nedavno su moji u garaži pronašli koferče puno autograma i dopisivanja sa časova. A među njima prvo ljubavno pismo koje sam dobila. Ručno pravljena koverta od dvolisnice u kockicama, sa čitavom postavom tima Crvene Zvezde na njemu. Romantično, nema šta. Da budem iskrena, ni dan danas ne znam od koga je. Gajim sumnje, ali sa deset godina, koliko sam imala kad me je pismo sačekalo u sandučetu, nije bilo sile da priđem i pitam. Ne daj Bože, da odgovorim dopada li mi se. Slatko sam se ismejala, kad sam se setila.

PRIČA O KUTIJAMA ZA SITNICE

To sa kutijama je počelo jednom kutijom od čizama punom salveta. Dobila sam je od tetke. Sigurno ste skupljali nešto kao dete. Kad sam bila klinka popularne su bile paklice od cigara, bočice od dezodoransa i praznih parfema. Moja omiljena zanimacija, kad sam prerasla salvete – kesice šećera. Praktično kad u kući nestane šećera, a nisi voljan da trkneš do prodavnice.

Sve sam ja to držala uredno spakovano. Uglavnom u kutijama, ali i u koferčićima i kofer-sanducima. Veće sreće nije bilo nego kada sam u JYSK-u naišla na sniženje, pa dva velika kupila po ceni jednog manjeg. Itekako su bili korisni jer smo u vreme renoviranja kuće sve knjige držali u njima.

drvena kutija za sitnice

KUTIJE KAO DEKORACIJA NA POLICI

Police i komode često su nam pretrpane. A pravilo, koje uvek važi, je da je manje većih komada bolje nego mnogo manjih. Urednije je. I sređeno. A to često zahteva da uklonimo figuricu sa maturske ekskurzije ili poklon od najbolje drugarice sa proputovanja svetom. Znam, divno od nje, ali samo skuplja prašinu.

Zato sve te sitnice spakujte u lepe ukrasne kutije, pa na police. U boji koja dominira na polici ili u prostoriji. Mogu da se nađu po svim većim radnjama sa home dekorom. U više veličina. Rasporedite ih po polici ili jednu na drugu. MOžete da kombinujte različite šare kao kad kombinujete jastučiće. Kako to da uradite možete da pročitate OVDE.

Photo by Leticia Ribeiro from Pexels

KUTIJE KAO UKRAS KRAJ FOTELJE

Na podu u uglu sobe, kraj fotelje, uglavnom kutije većih dimenzija savršene su da se u njih spakuje svašta. Od knjiga za koje nema mesta na policama, do sitnica koje ne idu da se izlože i prave haos. Plus se ispuni prostor. Da ugao ne zvrji prazan. A mogu da posluže i da se na njih stave biljke. Ili po potrebi čaše i šolje. Kao pomoćni stočić.

Dekorativne kutije za sitnice i uspomene kao stalak za saksiju sa cvećem
Photo by Dominika Roseclay from Pexels

DEKORATIVNI SANDUCI UMESTO STOČIĆA

Zašto ne? Ukoliko umesto kutija koristite dekorativne sanduke, mogu da vam odmene klub sto u dnevnoj sobi. Dodajte im i točkiće, pa olakšajte sebi da se pomeraju gde treba.

Ukoliko volite uradi sam projekte, kutije i sanduci mogu da se prerade tapetom, papirom, sprejom, bojom… Da dobijete unikatne komade.

KUTIJE ZA ODLAGANJE I DEKORACIJU

Za sve drage sitnice koje se čuvaju, a nisu za garažu ili u ženskom kutku za sitnice, ukrasne kutije su prava stvar. Ili dekorativni sanduci. Izgledaju lepo kao detalji na policama i komodama, kraj fotelje, na podu u uglu ili kao stočić za kafu. Svašta u njih stane, sakriju, a sve i dalje bude tu. Dakle, em praktično, em lepo.

Dopada vam se da koristite dekorativne kutije da u njima držite sitnice, onda podelite na društvenim mrežama sa vašim prijateljima ovaj tekst.

Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.