enterijer priče

KOLAŽ KAO INSPIRACIJA

ŠTA JE MOOD BOARD I ZAŠTO JE SUPER

Mood board ste sigurno videli, a da niste ni znali da je to to ili bar da se tako zove. Kreativci ga obožavaju. Dizajneri često koriste. Ne samo u enterijeru. Kad god treba da se slikovito predstavi ideja i vizija o određenoj temi.

Mood board je kolaž – kombinacija slika, teksta, uzoraka materijala. Prikazuje šta je dizajneru na umu i šta ga inspiriše. Kako vidi i zamišlja cilj kreativnog procesa i projekta koji je pred njim. Ujedno je i sjajna prezentacija. Mood board služi da ispriča priču.

Adekvatan prevod  (mood=raspoloženje, board=tabla) nisam sigurna da postoji. Možda kao inspirativna ili kolažna tabla, ali većina ga prosto zove mood board.

VRSTE MOOD BOARD-OVA

Dakle, mood board služi za vizuelizaciju i planiranje kreativnog rada. Može se praviti fizički odnosno offline – seckanje i lepljenje ili kačenje na hamer ili drugu podlogu. Ili jednostavnije online. Seckanje i uklapanje je zabavno, ali svakako da je brže ili bar lakše napraviti ga na računaru. A i ne brinete o nošenju i gabaritima kolaža. Niti onog šta je na njemu.

Kad je o enterijeru reč imamo inspirativni i upotrebni mood board. A ja bih kao posebnu vrstu izdvojila shop the look mood board. Njih ste garant videli (rekoh vam) u časopisima. Posebno modnim. Na slici odevna kombinacija i posebni komadi sa cenama i informacijom gde se mogu kupiti isti ili slični. Naći ćete ih i u enterijerskim časopisima ili online tekstovima o enterijeru. Kao prikaz dekoracije i nameštaja, trendova i boja. Da inspirišu ili pomognu u potrazi za odgovarajućim komadima.

shop mood board
Shop the look

MOJI MOOD BOARD-ovi

Ja volim idejno upotrebne. Tako bih ih definisala. Osim slika koje su mi inspiracija, volim da dodam i nameštaj i detalje koji bi se idealno uklopili. Ko je prijavljen na moj newsletter viđa ih u zaglavlju. Ko nije, izvolite prijavite se i proverite kako izgledaju moji mood board-ovi .

Inspiracija za moju buduću spavaću sobu

Uživam u izradi kolaža. Mogla bih satima da ih pravim. Da uklapam slike i kombinujem nameštaj. A jednostavne za pravljenje i besplatne možete da probate u roomstyler-u ili na sajtu shoplook.io gde ćete prvenstveno naći garderobu, ali i solidnu galeriju sa nameštajem i dekoracijom. I naravno Canva kao fenomenalan alat za izradu ne samo kolaža već i flajera, postova na društvenim mrežama, logoa, brošura, zahvalnica, listi…

INSPIRACIJA

Mood board pre svega služi kao inspiracija i predstavljanje neke ideje vodilje. U enterijeru pomaže da se definiše stil, kolor šema, potencijalni materijali, osećaj koji treba da izazove uređenje prostorije.

Inspirativni mood board se pravi na početku procesa uređenja. Njime se prikazuje suština plana i neretko se pored kolor šeme i slika nađe i tekst. Reči i citati. A na slikama kao motiv u obzir dolazi sve od mode, životinja, prirode do enterijera. Sve što inspiriše i asocira na ideju koja te slike treba da poveže.

UPOTREBA

Dakle mood board je široko u primeni u kreativnim projektima. A upotrebni mood board u enterijeru sadrži konkretne komade nameštaja, detalje, podove, boju ili tehniku zidova. I služi kao osnov za šoping liste i potragu za nameštajem.

mood board living room
Upotrebni mood board

DEKORACIJA

Osim za predstavlajnje dizajnerskih ideja, mood board može da posluži i kao dekoracija. Posebno inspirativni mood board. Kao odštampan i uramljen kolaž ili kao fizički pravljena tabla. Na hameru, metalnoj žici, pluti.

Kad je u službi dekoracije temu ili osnovni motiv birate sami. U tinejdžerkinoj sobi bile bi simpatične uramljene odevne kombinacije, na radnom stolu kolaž sa inspirativnim fotografijama, umirujućim motivima i motivacionim porukama, u predsoblju tabla sa porodičnim uspomenama i asocijacijama na njih.

Ako imate prijatelje koji gaje strast prema nečemu napravite im kolaž asocijacije na njihov hobi. Sigurno je da će naći mesto u ramu, na komodi ili zidu.

DA ZAKLJUČIMO

Dakle mood board je i koristan i zabavan. Omogućava da se iskaže vizija dok se uživa u njegovoj izradi. Neizostavan je korak u dizajniranju enterijera, a može i da isti na kraju ulepša.

Leave a Reply

Your email address will not be published.