enterijer priče

KNJIGE KAO DEKORACIJA

Male promene uvek su dobro došle. Posebno one koje ne zahtevaju previše truda i ulaganja. A knjige kao dekoracija svakako su jedan od načina da se osveži prostor. Tako da vam dajem pet predloga kako da ih iskoristite da dodatno ulepšate stočiće, komode i police.

Platon je rekao da kuća koja ima biblioteku ima i dušu. Dve, tri kraj uzglavlja kreveta, čitava polica pretrpana knjigama ili prostorija kao kućna biblioteka, knjige koje posedujemo su lični pečat prostora u kome živimo. Dekoracija i kad nema dekoracije.

knjige kao dekoracija

Knjige kao dekoracija na polici

Polica za knjige je najčešće mesto na kojem ih držimo. Složene po nekom sistemu. Ja ih slažem po tematici, pa imamo policu sa biografijama, akcionim trilerima, istorijskim knjigama, naučnom fantastikom… I dečije svuda po kući.

Ako biste da malo osvežite policu, promešajte knjige. Ređajte neke uspravno, neke horizontalno. A neke namerno stavite ukoso.

Ne moraju da budu pod konac od najveće ka najmanjoj. Baš fore radi ubacite veću ispred manje ili naizmenično nekoliko većih, pa nekoliko manjih.

knjige kao dekoracija na polici

Knjige kao dekoracija stočića

Jedna od caka dekoratera je da knjige koriste umesto figura i vaza. Mesto za dekorativne sitnice na stočiću ili komodi popunite gomilom knjiga naslaganih jedna na drugu. Od vas zavisi kolika je gomila, ali savet je da ne preterujete. Da ne bi padale ili smetale. Dovoljno je dve, tri ili pet knjiga (u zavisnosti od obima) jedna na drugoj kraj lampe i eto dekorisane površine.

knjige kao dekoracija umesto figura i vaza

I ovde slobodno koristite različite veličine knjiga, a ako imate mesta poređajte ih i vertikalno. Da one horizontalne budu oslonac. Ili upotrebite dekorativne držače za vertikalno poređane knjige.

knjige kao dekoracija sa strane kreveta

Knjige kao postolje

Često ćete sresti da se knjige koriste da dodaju visinu i istaknu neki predmet. Da na horizontalno postavljenim knjigama stoji cveće u vazi ili saksiji. Ili lampa. A možete poređati knjige tako da vam posluže kao stočić sa strane ili umesto noćnog ormarića. Da gomilom knjiga ispunite ugao u koji ne znate šta biste drugo stavili.

knjige kao dekoracija i postolje za figuru da dodaju visinu

A ako nemate mesta za jelku, oko knjiga umotajte sijalice, dodajte ukrase i eto brze novogodišnje dekoracije. Ako ste kreativni napravite skulpture od knjiga. Imaćete sopstveno remek delo kao stalnu postavku.

Boja knjige kao dekoracija

Jedan od načina da se zabavite i dobijete super efekat je da knjige slažete po boji korice. Još zanimljivije je ako imate različite nijanse iste boje. Možete da dobijete čitav spektar i da polica izgleda super i bez drugih stvari na njoj.

knjige kao dekoracija poredjane po boji

Ukoliko vam je ovo previše “šarena” ideja ili vaše knjige nisu dovoljno “obojene” da ih uklopite, možete da ih okrenete. Da, tako da ka vama gledaju stranice. Na taj način dobijate nijanse lakše za uklapanje – od bele do žućkaste. Trend koji već neko vreme vlada i o kome sam već pisala u tekstu o uređenju polica.

knjige kao dekoracija okrenute stranicama

Uvijte korice

Meni bi ovo sa okretanjem knjiga dobro došlo na braon biblioteka polici. Posebno što nam je većina knjiga sa tamnim koricama. Ali mi je od okretanja interesantniji predlog da knjige uvijem.

Ideja ima raznih. Od običnih belih papira po kojem ćete ispisati naslove, preko različitog ukrasnog papira do toga da pravite sami omotače. Od kanapa, čipke i tkanine.

Izvor fotografija Pinterest

Posebno zanimljivo ako ste kreativni. Ali i dosta posla ako imate mnogo knjiga, pa predlažem da ovo sa uvijanjem uradite na par knjiga koje ćete postaviti na komodu, recimo. A ako volite dekoraciju od kanapa jednostavno ih vežite kanapom kao što poklon vezujete mašnom.

Knjige kao dekoracija na zidu

Okačite knjige na zid. Napravite mood board, okrenite na omiljeni pasus, interesantnu stranu i  tako ispunite zidove. A ako vam je ovo previše upotrebite uske police za ramove pa na njih poređajte knjige licem okrenute ka vama. Tako će ilustracije na koricama biti u službi slika odnosno zidne galerije.

Da zaključimo

Knjige koje imate u kući, a kupovaćete ih ili dobijati još, morate negde i nekako da smestite. Onda ih bar  složite da vam, osim za čitanje, budu i dekoracija. A navela sam vam čak pet jednostavnih načina kako da to uradite.

Ako vam se tekst dopao prijavite se na moj newsletter na sajtu za neke ekstra priče i dodatke ili pratite moje sredi&uredi savete na mrežama. Pozdrav do sledećeg teksta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.