enterijer priče

KAKO DO VIŠE PROSTORA U MALOM STANU

Fali vam još koji kvadrat u stanu. Ili biste voleli veće sobe ili makar još jednu više. A “treba mi više prostora u malom stanu” je misao koja se često javlja.

Neću ulaziti u to šta je kome mali stan. Ne mogu ni da vam dozidam kvadrate. Ali mogu (i hoću) o tome kako da se prostor koji imate na raspolaganju iskoristi na najbolji mogući način. Da imate više mesta ili bar praktično zauzmete ovo koje imate.

Nameštaj po meri za više prostora u malom stanu

Pretražiti sajtove, premeriti, otići u radnju i kupiti, zvuči kao najlakša opcija. Usput kupite i vazu, zavesu i sliku. Da ide uz nameštaj. I skockali ste sve odjednom. Ali da bi se maksimalno iskoristio prostor, najjednostavnije rešenje je praviti nameštaj po meri.

nameštaj pravljen po meri za više prostora u malom stanu
Photo by Home Decor Interiors from Pexels

Da, možda potraje pregovaranje sa majstorom, odabir materijala i izrada. Ali ovako dobijate zamišljenu komodu (na primer) po merama koje vama odgovaraju.

Možete kombinovati više modela u jedan. Ili dobiti baš ono sa slike. Plus ispuniti ugao, zid ili deo koji treba do u milimetar.

Napomena: Nikad ne bude baš u milimetar. Tek kad pravite nameštaj po meri shvatite koliko su zidovi krivi. To je činjenica sa kojom ćete se pre ili kasnije susreti. Da ne bude da vam nisam rekla. A govorim vam iz iskustva.

otvorena polica ispod lavaboa za umesto držaca peškira
Photo by Andrea Davis from Pexels

Funkcionalna rešenja za više prostora u malom stanu

Ne samo što će nameštaj po meri biti baš ono što ste zamislili, već može biti funkcionalno rešenje za uštedu prostora. Radni sto koji su uvlači pa postane zidna polica kad se ne koristi. Ili kuhinjska radna površina koja se spakuje kad se završi sa radom. Mali trpezarijski sto koji čas posla postane veći. Ili uzglavlje krevete koji služi kao polica za odlaganje.

naslon od kreveta kao polica za odlaganje

Jedan od trendova u svetu su “tiny house” i stančići od 28 kvadrata (ili tako neka mala brojka) u koje je spakovano sve. I više nego u stanu od, na primer, 60 kvadrata. Prosto svaki detalj ima više namena. Jedno se pretvara u drugo, a klizači i fioke dominiraju. Sve je isplanirano i maksimalno iskorišćeno.

Photo by Andrea Davis from Pexels

Funkcionalan nameštaj

Bilo da kupujete gotov nameštaj ili pravite po meri, gledajte da bude praktičan. Da kreveti imaju fioke ili mesta za odlaganje, a tabure prostor za skladištenje loma. Da se sofa pretvara u ležaj.

I da sve one stvari koje često premeštate budu lagane ili imaju točkiće.  Da vam kutije i korpe služe i kao dekoracija i kao način da sakrijete haos. O čemu možete više da pročitate ovde.

Iskoristit svaki ugao i površinu

Prostor ispod kreveta zauzela je fioka u koju svašta stane, a šta je sa prostorom iznad vrata? Otvorena polica iznad vrata kupatila može biti rešenje za rolne papira ili kutiju sa fenom. A ormarić ispod lavaboa ili iznad WC šolje i više nego koristan. Ili donja strana kuhinjskih visećih delova. Odlično mesto za kukice za krpe, šolje, tiganje.

Ormarići  u kupatilu iznad WC šolje i ispod lavaboa za više prostora u malom stanu
Photo by Christa Grover from Pexels

U Ikei ima baš praktičnih ideja za uštedu odnosno dobijanje prostora tamo gde ga nema. Jedna od najnovijih je plafon. Da, ne bi nam palo na pamet, ali postoji način da se i plafon iskoristi i na njega smesti deo stvari. Klikni ovde da vidiš kako to izgleda.

Uvećaj prostoriju dekoracijom i dizajnerskim cakama

Ako bismo da prostor izgleda veći nego što jeste, obojimo ga svetlim bojama. Neka dominira bela i svetlo drvo. Jer na taj način prostorija bude na oko veća nego što jeste.

Bela boja za više prostora u malom stanu
Photo by Victoria Borodinova from Pexels

Tu su i ogledala kao detalj koji može da “poveća” kvadraturu. Ako je moguće, okačite ih tako da se prozor ogleda u njima ili da se obuhvati največi deo prostorije. Po sunčanom danu obasjajte prostoriju, a imaćete sliku koja se menja.

Ogledala kao dekoracija za više prostora u malom stanu
Photo by Thomas from Pexels

Dužinu ili visinu zidova možete povećati upotrebom pruga na njima. U pravcu koji vam treba. A svetle dugačke prozirne zavese preko celog prozora (i šire od njega) učiniće da prozori izgledaju veći. Pa samim tim i čitava prostorija.

Više prostora u malom stanu

Dobro uređen prostor osim što je lep, treba i da je funkcionalan. Posebno ako se ne može pohvaliti veličinom. Ili nam fali koji kvadrat da bude idealan. Treba ga isplanirati i osmisliti kako bi se maksimalno iskoristio.

Nameštaj pravljen po meri, praktičan i višenamenski, svetle boje, ogledala. Pametno iskorišćeni uglovi i površine takođe su način da se u malom stanu dobije više prostora. Da u njega stane sve što treba, a da bude komforno i udobno.

Tekst vam je bio koristan i zanimljiv? Podelite sa ga prijateljima.

Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.