kutija za jaja da spakujete ukrase
enterijer priče

KAKO DA SPAKUJETE UKRASE I OLAKŠATE SEBI KIĆENJE NAREDNE GODINE

Treba da spakujete ukrase u kutije i jelku na tavan, u podrum ili garažu. Jer praznici su, na žalost, gotovi. Neko već jeste. Neko će ovih dana, eventualno krajem januara. 

Delim sa vama nekoliko saveta kako da spakujete ukrase što praktičnije. Da kićenje, sledeće godine, bude lakše i brže. Bez upetljanih sijalica, koje satima raspetljavate, pa tek onda shvatite da pola ne radi. Ili da ne zaboravite neki ukras. Da raspakivanje ukrasa, ne traje duže od samog kićenja.

PRE SAVETA, MALO O TRADICIJI

Svako od nas ima svoju naviku. Ja dekoraciju pakujem posle 15. januara. Pošto proslavimo tatin rođendana. Da se moj muž pita, ne bismo je sklonili sve do proleća. Možda ni tad.

ukrasi i pakovanje

Volim tu malu tradiciju. I sve ostale. Jer to za mene čini praznike. Ne ono šta se valja ili ne valja. U šali, volim da kažem, da se plastelin valja. Računam samo običaje koje negujemo i stvaramo kroz generacije.

Kao okupljanje sa braćom i sestrama početkom januara. I to što baka nikad nije naučila tekst koji treba da kaže kad unosimo badnjak u kuću (odnosno dnevnu sobu). I naravno, piškota torta za tatin rođendan.

Ima nečeg posebnog u toj piškoti, verujte mi. Jedne godine mama je nije napravila. U neverici smo je gledali kad nam je ponudila drugu tortu. Nije više pravila takav presedan.

Za mene su praznici zvanično gotovi, pošto pojedemo poslednje parče te piškota torte. Tad vadim kutije da spakujem ukrase.

SAVET 1. ČUVAJTE ORIGINALNA PAKOVANJA OD UKRASA

Kad god mogu, sačuvam originalna pakovanja u kojima su bili ukrasi. Posebno stakleni. Ali i oni okrugli, što ih je desetak komada u pakovanju. Jer najmanje mesta zauzimaju kad se vrate u  “tubu” u kojoj su bili pri kupovini.

SAVET 2. KORISTITE KARTONSKE PREGRADE DA RAZDVOJITE UKRASE

Originalna pakovanja se neretko oštete pri samom otvaranju ili ih prosto nemate. Zato su pregrade od kartona super da se ukrasi razdvoje.

Malo kartona, malo toplog lepka i napravite sami pregrade, a prema dimenzijama kutije u kojoj držite ukrase.

providne kutije da spakujete ukrase

SAVET 3. DA SPAKUJETE UKRASE KORISTITE PROVIDNE PLASTIČNE KUTIJE

Manje kutije, pakovanja i ukrase smestite u velike providne plastične kutije. Obavezno sa poklopcem i po mogućstvu sa mehanizmom za zatvaranje. Jer nema prašine po ukrasima kada ih naredne godine otpakujete. Niti mogućnosti da se prospu ako slučajno oborite kutiju izvlačeći nešto drugo.

A svakako je jasno da se u providnoj kutiji lepo vidi sadržaj iste.

SAVET 4. UPOTREBITE KUTIJE OD JAJA DA SPAKUJETE UKRASE

Za sitnije ukrase koristite kutije od jaja. Manji ukrasi fino stanu, zatvorite i nema prosipanje ili kačenja za sijalice i girlande. Možda izgleda smešno, ali završava posao. A to je poenta svega.

kutije od jaja da sakujete ukrase

SAVET 5. OBLOŽITE PAPIROM STAKLENE UKRASE

Ovo verovatno radite, ali nije loše da se ponovi. Staklene ukrase uvijte u novine. Ili ih spakujte u vrećice od nakita, sapunčica ili kozmetike.

PS: obavezno skinite kukice ili spajalice za kačenje sa ukrasa, da ne oštete i izgrebu ukras.

PSS: Spajalice za papir odlična su zamena za kukice za kačenje ukrasa. Razvučete ih u obliku slova S. Uži deo na ukras, širi na jelku i gotovo.
Posebno praktično kod gustih jelki.

umotajte staklene ukrase da spakujete ukrase

SAVET 6. KORISTITE PLASTIČNE ČAŠE I ZIP KESE DA SPAKUJETE UKRASE

Ako ne biste da koristite kartonske pregrade, a hoćete da odvojite ukrase,  napravite pregradice od plastičnih čaša zalepljenih na karton.

Ili razvrstajte ukrase po bojama u zip kese. Tako sledeće godine izvadite samo one boje koje vam trebaju.

SAVET 7. NAMOTAJTE SIJALICE DA SE NE UPETLJAJU

Imate muke sa sijalicama i raspetljavanjem? Ne znam kako ih spakuju u kutijice u radnji, ali znam da u njih vraćanja nema. I da se upetljaju, pa mi duže treba da ih razmrsim, nego da ih okačim.

Zato su super tube od potrošenih ukrasnih traka i ubrus papira. Ili ofingeri. Obmota se oko njih, provuče se deo koji ide u utičnicu i onda ne mogu da se razmotaju i umrse dok su u kutiji.

Isto važi i za girlande. Za njih koristite, na primer, rolne od potrošene aluminijumske folije. Ili tube u kojima su oni okrugli ukrasi koje pomenuh u savetu 1.

Dok je ukrasne trake najlakše namotati oko ruke, pa vezati gumicom.

SAVET 8. OSTAVITE SIJALICE TOKOM CELE GODINE

Prosto i jednostavno. Sijalice, posebno bele, mogu da budu ukras tokom čitave godine. Kao dekoracija sobe, radnog stola, kreveta ili terase i bašte.

Okačite ih na memo tablu ili fotogaleriju na ili iznad radnog stola. Smestite ih u dekorativni fenjer pa ukrasite komodu, policu ili terasu leti.

Ako imate dečiji šator ili krevet sa baldahinom, upletite sijalice na njih. Ili na uzglavlje bračnog kreveta. Što da ne? Malo romantike ne može da škodi.

Ostavite i poneki ukras

Zvončići, kristali, zvezde super su na zavesi ili kraj ulaznih vrata. Možete da nabavite ili napravite girlande od onih ukrasa koji nisu novogodišnji tj. nisu irvasi, pahulje i jelke. Od pompom pufni, na primer.
Ja kraj ulaznih vrata imam “ljubavnu” girlandu sa mašnicama i drvenim srcima. Da poželim dobrodošlicu.

SAVET 9. UMOTAJTE JELKU 

Cela ta priča oko kićenja, skidanja i ponovnog kićenja vas ne veseli baš mnogo, a imate  mesta za odlaganje. Onda  možete da umotate okićenu jelku u providnu foliju, pa da je samo otpakujete naredne godine. Na taj način uvek imate dekorisanu jelku, a ne morate mnogo da se trudite oko nje.

ZA KRAJ 

Realno, možete da skinete ukrase sa jelke i samo ih ubacite u kutije. Ali, ako utrošite malo vremena i isplanirate kako da spakujete ukrase, smanjićete prostor i olakšati sebi kad naredne godine treba opet da se okiti sve. Zato je savet da:

– upotrebite providne kutije sa poklopcem za odlaganje i da, kad god možete, koristite originalna pakovanja od ukrasa;
– razdvojite ukrase kartonskim pregradama ili ih napravite od plastičnih čaša;
– manje ukrase spakujete u kutije od jaja;
– sijalice i girlande namotate oko tuba za ubruse, a ukrasne trake vežete gumicama;
– zadržite sijalice i poneki ukras na zavesi (na primer), kao dekoraciju tokom čitave godine.

I ne zaboravite da podelite ovaj tekst sa prijateljima na društvenim mrežama.

Pozdrav 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.