enterijer priče

JASTUČIĆI – KAKO IH KOMBINOVATI

Za veću udobnost i šmek na krevetu, sofi ili fotelji tu su jastučići. Prosto, jednostavno i logično. Posebno kad se uklope tako da oku prija i izgleda lepo. Da ne bude prenatrpano, ali ni monotono.

Jer jastučići su zanimljiv detalj kojim se može istaći i “oživeti” sofa već i upotpuniti dekoracija čitave prostorije. Zato ih treba sa pažnjom odabrati. Izdvojila sam neka „pravila“ i kombinacija koje su lake za ispratiti, a koje ostavljaju utisak.

Moodboard dnevne sobe i jastučići na sofi

JASTUČIĆI I IGRANJE

U tekstu za SHINE magazin Dekorativni jastučići za dodatni šmek pisala sam o tome da se možete igrati veličinama, oblicima, bojama i materijalima na jastučićima. Ređajte ih po veličinama, jedne iza drugih. Na sofama i foteljama najveća dimenzija nek bude 50×50 cm jer nema potrebe za većim.

Dobitna kombinacija je veći jastuk (50×50 cm), manji jastuk i pravougaoni takozvani „za pod leđa“ jastuk.

Kombinacija tri jastuka velikog, manjeg i pravougaonog leđnog jastuka
Veliki, manji i pravougani jastuk

Mogu da budu jednobojni, različitih boja, a savet je da ubacite jastučiće sa šarama, drugačijim teksturama, materijalima i detaljima kako bi se izbegao monoton izgled.

Sve zavisi od ukusa, ali ako vam se dopada kad na slikama gledate dizajnirane enterijere, znajte da jedna od tajni dekoratera leži upravo u kombinaciji tekstura i motiva. Zato miksajte.

Ista sofa i jastučići u tri kombinacije na njoj
Kombinovanje jednobojnih u istoj, različitim bojama i jastučića sa šarama

JASTUČIĆI U ISTOJ BOJI

Kad se radi o uređenju uglavnom krećemo od toga da sve uklopimo da se slaže jedno sa drugim. Sigurna kombinacija koja ne greši, posebno ako volimo neutralne boje. Ali to neretko dovede u zamku jednoličnosti.

Ok je kombinovati jednobojne jastučiće nešto svetlije ili tamnije od garniture ili jednobojne jastučiće različitih boja. Ali usudite se, isprobajte i dodajte jastučiće sa različitim šarama, teksturom i materijalom, a ostanite u istoj boji. Ovo je fenomenalno za one koji igraju na sigurno i ne vole previše šaranja i isticanja. Dakle kombinacija koja podrazumeva istu boju, ali različitu vrstu šara.

Jastučići u istoj plavoj boji sa različitim šarama i teksturama
Jastučići u istoj boji sa različitim šarama i teksturama

NEUTRALNA KOMBINACIJA

Za ljubitelje neutralnih nijansi (bež, krem, braon, pesak, sivkaste nijanse) akcenat je osim šara stavljen i na same materijale i teksture, kao i detalje na jastučićima. Pa ako ne biste da izlazite iz okvira neutralnog i da dodate boje onda kombinujte jastučiće u nijansama krem, braon, pesak, ali obratite pažnju da tu bude pletenih, krzneno-čupavih, jastučića sa radom, dugmićima, trakama i rajsfešlusima. Ostanite u svojim bojama, ali da ipak bude zanimljivo.

jastučići u krem i braon varijanti
Jastučići za neutralnu kombinaciju

JASTUČE SA GLAVNOM ŠAROM

„Smelija“ kombinacija jeste da izaberete jastuče sa glavnom šarom (obično bude cvetna šara), a onda druge jastučiće birate tako da u sebi sadrže boje iz glavne šare. Ovo omogućava da se unesu dve ili više boja u kombinaciju, ali se mogu odabrati i različite nijanse iste boje.

Najčešće su kombinacije u kojima je jedno jastuče sa cvetnim i jedno sa geometrijskim motivom i uz njih jednobojno jastuče. A uz cveće odlično idu pruge i tufne.

JASTUČIĆI I TRI VELIČINE ŠARE

Najsmelija kombinacija jesu jastučići sa različitim veličinama različitih šara. Uglavnom su šare na beloj podlozi i podrazumevaju velike na jednom, a srednje i male detalje na ostalim jastučićima. Dok su boje kompatibilne. Odnosno nemojte preterivati pa dobiti prenatrpanost različitim veličinama šara i boja. Izgledaće neuredno. Osim ako vam baš to nije cilj.

Jastučići - kombinacija sa tri različite šare razlišite veličine

GRUPIŠITE JASTUČIĆE

Jastučići se najčešće ređaju grupisani. Pa ih i kombinujte u grupama. Savet je da ih bude po tri. Ili u paru. A najbolje na sofi odabrati tri na jednoj i dva na drugoj strani. Ne mora sve da bude simetrično.

Tri je onaj magični broj koji vizuelno prija oku, stvara osećaj celine i idealne kombinacije.

Preporuka za ređanje jastučića je krenuti od krajeva i uglova, ako imate ugaonu garnituru, ka sredini. Osim ako je sofa bez rukohvata. Onda stavite jastučiće na sredini ili na dve trećine dužine.

Broj jastučića zavisi od veličine sofe, a ako pretrpate sofu, lako ćete ih ukloniti i upotrebiti na fotelji, spavaćem krevetu ili terasi.

PROMENA JASTUČIĆA

Koliko god da ste pronašli idealnu kombinaciju, doći će ponekad želja ili potreba da se zameni. Sa jastučićima to nije problem jer je dovoljno da imate nove jastučnice. Možete imati i sezonske ili praznične kombinacije. A ako ste pretrpali krevet jastučićima, možete skloniti nekoliko, pa ih zameniti sa pojedinim kad biste da osvežite sofe.

Savet ako šijete jastučnice je da budu za nijansu uže od dimenzija punjenja kako bi uvek izgledalo udobno, toplo i pufnasto.

REČ NA KRAJU

Dakle jastučići su detalj za udobnost i šmek na sofi, krevetu ili fotelji. A njihovim kombinovanjem mogu se postići dodatni efekti u dekorisanju čitave prostorije. Šabloni po kojima se uklapaju su mnogobrojniji pa sam izdvojila četiri koja se lako prate i daju efektne kombinacije koje privlače pogled. A najbolje od svega je što ako i ne budete zadovoljni, uvek možete da ih presvučete u druge jastučnice.

Ako vam se tekst dopao podelite ga sa prijateljima i na društvenim mrežama. Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.