Outovanje u Atinu sa malom decom
iz mog ugla

IZ MOG UGLA: PUTOVANJE SA MALOM DECOM U ATINU

Složićete se da je prva pomisao na putovanje sa malom decom, u neki od evropskih gradova, “ma ne dolazi u obzir”. Koliko god da zvuči divno, a jeste, ume da bude i naporno. Sa čim se slažem. Ipak ne mora da bude tako.

Treba naći meru između onoga što vredi i želiš da vidiš i onoga što je deci zanimljivo. I pomiriti se sa tim da će se nešto i propustiti. Pa na kraju to bude lepo iskustvo. Znam, jer sam se i sama upustila u tu avanturu. A kao destinaciju odabrala sam Atinu.

Putovanje sa malom decom U atinu
Akropolj u daljini, kad već nisam mogla do njega

ATINA GRAD ISTORIJE I SUNCA

Preko 3000 godina istorije na gotovo svakom koraku. Atina je glavni grad najsunčanije države u Evropi. Što znači da je toplije nego kod nas. A ovog maja to je itekako značilo. Plus ima i more. 

Preporuka: Atinu je najbolje posetiti na proleće. Eventualno u jesen.

Putovanje sa malom decom u Atinu. Dan na plaži - Glifada

ATINA PROSTRANA I BELA

Prvi utisak o Atini je da je ogromna. Da se prostire u nedogled. A to se vidi još iz aviona. Nakon sat i po leta iz Beograda iskrsne nepregledno prostranstvo belih zgrada. Što znači da je tokom boravka u gradu gradski prevoz neophodan. Osim ako nemaš auto.

Korisna informacija: dok čekš autobus ili tramvaj obavezno je mahanje rukom kao signal vozaču da stane. A dok si u prevozu dugme da silaziš na željenoj stanici.

ATINSKE ZNAMENITOSTI  

Putovanje sa malom decom znači da obilazak baš svih znamenitosti (a Atina ih ima) definitivno nije bio moguć. Akropolj je u startu otpao sa TO DO liste. Jer Atinjanima ne pada na pamet da grade gondole i liftove. Pa je do vrha šetnja duga.

Zato postoji praktičan način da se vidi najzanimljivije (dobro, najveći deo) od onoga što Atina nudi. Hop on Hop off autobusi. Sa decom definitivno, jer se izbegnu gužve na stanicama. Pošto ovi autobusi imaju svoje, na kojima može da se uđe i izađe neograničen broj puta. Dok važi karta.

Hop on hop off autobus - putovanje sa malom decom u Atinu
Hop on hop off autobus kao idealan način da sa malom decom obiđeš Atinu

HOP ON HOP OFF LINIJE

Postoje tri linije  – gradska tura i obilazak Pireja i Glifade. Topla preporuka za sve tri. Karta važi dva ili tri dana:

  • Panoramsko razgledanje grada je super način da se stekne pojam gde je šta. I ujedno obiđe gotovo svaka važna znamenitost u gradu.
  • Pirej ne treba propustiti. Preporuka je da popijete kafu sa dodatkom pogleda na marinu. A i najbolji giros smo pojeli tu. Standardno u lokalu gde je najveća gužva, stolice plastične, a stolnjaci papirni.
  • Glifada je deo Atine na moru. Što je samo po sebi dovoljno. Odvojite jedan dan i provedite ga na plaži.

U cenu karte uključena je i kratka tura vozićem. Još jedan krug po centru, oko Akropolja i Parlamenta. Kad imate troipogodišnjaka sa sobom ova vožnja je obavezna. Makar se vozić vrteo u krug.

Luka Pirej - Putovanje sa malom decom U Atinu.
Pirej

SMENA STRAŽE I CENTAR GRADA

Trg Sintagma i smena straže ispred Parlamenta su nezaobilazna atrakcija. Čak nekoliko puta tokom boravka u Atini. Da naučite koreografiju. 

A kad ste već tu ne propustite đevreke kod uličnih prodavaca. Posebno onaj preliven čokoladom sa krupnim semenkama. Naoružajte se udobnom obućom jer je krug po centru i oko Akropolja poveći. I itekako zanimljiv. 

A deo se obiđe vozićem. Tu su radnjice, restorani, barovi. I čuvena Plaka. Atinska Skadarlija. Ovog puta ostala je samo kao prizor iz vozića. Ali sa maturske ekskurzije nosim sećanje na ulične svirače i vino u njoj.

Smena straže ispred Parlamenta u Atini

LITTLE KOOK

Ljubitelji slatkiša i zanimljivih enterijera ne smeju da propuste odlazak u Little kook poslastičarnicu. Osim fenomenalnih kolača, ambijent se tematski menja. Mi smo bili u vreme Meri Popins teme. Žalim jedino što nisam imala sa sobom šešir i kišobran.

Putovanje sa malom decom u Atinu. Poslastičarnica Little Kook
Poslastičarnica Little Kook

ZABAVA ZA DECU U ATINI

Parkovi. Jer u njima ima igrališta. Uglavnom za sve uzraste sa obaveznim delom avantura parka. A u nekim parkovima ima i mini zoo vrtova. Ne treba da naglašavam da smo dosta vremena provodili tamo.

Zoo vrt (veliki, pravi) u Atini vredi posetiti jer ima i morski svet. Jedino što je ulaznica sveukupno “jaka”. Za odrasle treba dati 18 evra, a za decu 14 evra.

Putovanje sa malom decom u Atinu. Zoo vrt

NE BAŠ SJAJNA STRANA  ATINE

Kao i svuda, ni u Atini nije sve baš tako divno. Džeparoša ima na svakom koraku. Savet lokalaca je da se oblast oko trga Omonija izbegava u širokom luku. Hop on hop off autobus proveze se tuda nekoliko puta. Što je sasvim dovoljno.

U najužem centru grada mogu se naći napuštene čitave zgrade i lokali. Ugurane između sjajnih i bleštavih izloga. A beskućnici i prosjaci na ulici čest su prizor. Što je turistička atrakcija zanimljivija, to je više i iednih i drugih.

BRZA VOŽNJA I KRATKI SEMAFORI

Nakon posete Atini nijedan semafor u Beogradu neće vam trajati kratko. Jer atinski traju pola treptaja oka. Stajanje na ostrvu između traka je obavezno. 

U Atini se vozi brzo. A žuto svetlo, izgleda, ne postoji. Sa troipogodišnjakom i bebom u kolicima bila je prava avantura preći ulicu. Ekstra dodatak je što rampe za kolica gotovo da nemaju.

ATINA NOĆU

Iako nisam otišla na Akropolj potrudila sam se da ga kamerom uhvatim iz svakog mogućeg ugla. Kad god se pojavio na vidiku. A to je često.

Poseban doživljaj je noću. A za to preporučujem neki od roof top barova oko trga Monastariki. Jer predveče Atina sija posebnim sjajem. A to vredi doživeti.

DA SUMIRAMO PUTOVANJE SA MALOM DECOM U ATINU

Dakle, velika, sunčana, puna istorije i zanimljiva za posetiti je. To je Atina. Čak i sa decom. Možda ostanete uskraćeni za čašu vina na Plaki ili pogled na grad sa Akropolja, ali ćete smenu straže videti i nekoliko puta.

Kao i veliki broj igrališta kojih ima i u najmanjem parku. U to sam sigurna. U svakom slučaju nemojte da propustite da tamo provedete nekoliko dana. Jer putovanja sa malom decom su, uz sav napor koji sa sobom nose, ona koja se pamte.

Ako znate nekoga kome bi ovaj tekst bio koristan, a sigurna sam da znate, podelite ga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.