kada dobijete dete shvaticete koliko su price vazne
iz mog ugla

7 STVARI KOJE ĆETE NAUČITI KADA DOBIJETE DETE

Činjenica je da se život menja kada dobijete dete. I da čarobna pilula za roditeljstvo, na žalost, ne postoji. Ali postoje tekstovi koji mogu da pomognu. Moja preporuka su blogovi i portali poput nemajka.rs, aleksandrabirta.com, bebac.com. Naći ćete svašta korisno i zanimljivo. Da vam olakša roditeljske “muke”.

A ja vam navodim 7 stvari koje ćete naučiti kada dobijete dete. Ako ste već roditelj, poznate su vam. U svakom slučaju, nije loše da se podsetite i zabavite.

1. KADA DOBIJETE DETE ZNAĆETE SVE DEČIJE PESMICE

O da. Sve. One najgluplje, posebno. Ne samo što ćete ih znati, već ćete po čitav dan pevušiti Beba ajkulalalala. Na poslu, u vožnji. Čak i kad uveče legnete.

Meda Brundo biće prvo na šta pomislite kad neko kaže da predložite pesmu. I prvo što će Jutjub da vam ponudi. Na svakom uređaju u kući.

Kad se jednom i nađete u kafani, možda se ne setite repertoara za na uvce. Ali ćete u sebi da pijučete sa deda Miletom i njegovom farmom.

A biće trenutaka kada ćete misliti da ćete odlepiti čujete li neku od tih pesmica još koji put.

Gangnam stajl – hit nad hitovima

Ne znam šta je sa tom pesmom, ali i posle nekoliko godina osuševljava decu. Koreografija, reči (bar ono što mislimo da su reči) ili nešto treće. Verovatno ćete dodati nekoliko stotina pregleda na već postojećih skoro 4 milijarde. I ne samo na originalan spot, već i na animacije robota i beba koje đuskaju uz Opa gangnam stajl.

2. KADA DOBIJETE DETE ISPRIČAĆETE VIŠE PRIČA NEGO ŠEHEREZADA

Crvenkapa, Vuk i 7 jarića, Pinokio, Bambi… Verovatno ste pola zaboravili. Jer davno beše kad su ih vama pričali. Tu je prijatelj Gugl, da objasni zašto je mama koza ostavila jariće same.
Pomoć: Da bi otišla do pijace i kupila voće, hleb i čokoladno mleko. Tako je bar mi pričamo, a vama eto ideje da uključite dete.

Pričanje priča vas čeka, umeli da ih pričate ili ne. Neke i po nekoliko puta na dan. Neke iz glave, neke iz knjige. Šeherezada ih je pričala 1001. Verujte, to je ništa.

kada dobijete dete shvaticete koliko su price vazne

Kad počnu pitanja, počinje i zabava

Iskreno, dosta priča je pomalo nelogično. Kao vuk je pojeo Crvenkapu i baku, a onda mu je lovac izrezao stomak i spasio ih. Čekaj, šta?
Još zanimljivije je kad deca počnu da pitaju. Posebno kad uoče stvari koje ih vi učite da se ne smeju. Nemoj razgovorati sa nepoznatima, a ovamo Crvenkapa vuku otkrila i gde joj baba živi i šta joj nosi u korpi.

Ista priča ponovo i ponovo

Spremite se da istu priču ispričate nekoliko puta za veče. I ne nemojte misliti da ćete se izvući ako zbrzate ili nešto skratite.

Isto tako očekujte pitanja posle svake reči ili slike. I da priča od tri minuta, traje sat vremena. Otkrićete u sebi neverovatnu dozu strpljenja. Jer naravno, pričanje priče nekako uvek duže traje baš onda kada imate pune ruke posla nakon što se priča završi.

3. IGRAČKE SE TELEPORTUJU

Kad pomislite da ste (konačno) sredili, iza leđa se neobjašnjivo stvori gomila. Koja malopre nije bila tu. Kažem vam teleport. Garantovano.

Koliko god da ste organizovani, imate kutije i mesto za svaku igračku, učite klince da sređuju za sobom, one će biti svuda. Svuda.

Ne znam kako je sa devojčicama, ali kao mama dva dečaka, sigurna sam da ćete u ormaru nalaziti figure superheroja i autiće među kozmetikom. O rasutim kockicama po podu i bolu koji gaženje istih stvara, ne bih. Prepustiću vam da otkrijete iz prve ruke. Što samo meni da bude teško 😂

kada dobijete dete naucite da se igracke teleportuju

4. USISIVAČ POSTAJE DEO KUĆNE DEKORACIJE KADA DOBIJETE DETE

Ne trudite se da ga pakujete i vraćate na mesto. Olakšajte sebi. Jer trebaće vam i po nekoliko puta u toku dana (ili sata). Prosto ćete se navići da ga preskačete, a počećete i detalje po policama da uklapate sa bojom usisivača. Jer bez vaza i činija možete, ali bez usisivača teško.

5. DECA SU NAJSPORIJA KADA SE VAMA ŽURI

Kosmička ravnoteža ili šta već. Baš kada treba da sve bude brzo, svi spremni i samo da se krene (ili uradi nešto), klinci tada odluče da je zabavno bežati i juriti po kući sa jednom čarapicom. Da je sakrivanje baš zanimljivo. Ili isprobavanje tatinih velikih patika. Pa maltene, svaki izlazak iz kuće postaje prava avantura.

Da, biće dana kada ćete poželeti da prosto ostanete unutra. Bez obzira koliko je napolju lepo ili je važan događaj na koji ste krenuli.

kada dobijete dete saznate koliko sporo se sprema kad se vama zuri

6. BAKE I DEKE SU ZAKON

Da se ne lažemo, nerviraće vas. I vaša i ona druga mama. Ali bićete zahvalni što su tu. Da pričuvaju i pomognu. Da olakšaju. Pa i da razmaze. A ako i kad klinci počnu da odlaze na spavanje kod njih, mogu samo da vam kažem da uživate.

7. 24H NA DAN JE MALO

Da. Ako to pre niste znali, kada dobijete dete, znaćete. I da više niste gospodar svog vremena. Ma kako da ste organizovani. Mada ćete sve više ceniti vreme za sebe. I ono samo za vas dvoje.

Jer mnoge stvari koje ste pre mogli, sada ne možete kad i koliko se vama hoće. I ne mislim samo na ONE stvari, već i na čitanje knjige, gledanje TV-a ili prosto blejanja u prazno. Pa imate i vi dušu.

Ako deca rano zaspe, shvatićete koliko se mnogo može uraditi za sat ili dva pred spavanje.

KADA DOBIJETE DETE NAUČIĆETE:

  • Da, nema čarobne formule za  roditelje.
  • Vreme za sebe imaćete sve manje, ali ćete ga sve više ceniti. Kao i pomoć baka i deka.
  • Dobar deo dana provodićete pevušeći pesmice za decu, a večeri uz ponavljanje priča i odgovaranje na hiljadu pitanja. Dok se borite sa igračkama koje su svuda. I preskačete usisivač, jer ne vredi da ga pakujete.
  • Izlazak iz kuće, posebno kad vam se žuri, biće prava mala avantura.

Ne brinite, sve su to samo faze. Znam izlizan kliše, ali istinit. Zato uživajte u svemu, jer odrastu i brže nego što bismo hteli.

Ako vam se tekst dopao, podelite ga sa prijateljima. Neka i oni znaju šta ih čeka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.