zidni dekor
enterijer priče

7 ideja za zidni dekor

Zidni dekor je za zidove isto što i ukrasi za novogodišnju jelku. Bez njega zidovi su prazni. Zato su zidne galerije pojam koji se često sreće u pričama o dekorisanju enterijera. Kako je (ne)pravilno okačiti, kakve ramove izabrati, kako uklopiti motive, boje i detalje. I šta u ramove staviti. Osim slika, postera i fotografija evo još 7 ideja za zidni dekor.

1. Detalj sa putovanja na zidu – razglednice i mape kao zidni dekor

Istina razglednice se šalju u manjoj meri nego pre. Ali se kupuju. Poput magneta, za poklon ili uspomenu. A ima ih od klasičnih sa fotografijama znamenitosti do umetničkih – ilustracije, replike ili grafike. Pa zašto onda ne bi bile uramljene. 

Predlog je da razglednice stavite u ram većih dimenzija, kako bi se oko njih od kartona ili papira u boji (ili belog) napravio paspartu. 
Paspartu je ram u ramu i služi da dodatno istakne uramljeni detalj kao i da vizuelno poveže zidnu galeriju.

zidni dekor ram sa porukom i paspartu u ramu
Paspartu – ram u ramu

Mape u ramu

Pored razglednica, ideja je da se mape ili njeni delovi stave u ram kao uspomena na mesto koje ste posetili, u kojem živite ili živi neko vama drag. 
Ili jednostavno način da se upamti poseban trenutak i mesto na kom se odigrao – prvi susret sa voljenom osobom na studijama, zalazak sunca u Firenci i … shvatate poentu. 
Za romantične duše ovo može biti i ideja za poklon. Mesto prvog poljupca označeno na mapi i uramljeno. A ako ne biste u ram, fototapet sa motivom mape sveta preko celog zida je uvek super detalj.

zidni dekor - mape u ramu i na zidu

2. Reči kao zidni dekor

Uramljene citate, motivacione poruke i  izreke možete naći i kao podlogu u novom ramu. Umesto nasmešene manekenske porodice. Možete naručiti da vam ih naprave. Facebook i Instagram su odlični za traženje onih koji se bave izradom ovakvih postera. Ili napravite sami u Canvi ili nekom sličnom programu odnosno aplikaciji.

A možete jednostavno da uramite pisane poruke koje za vas imaju značaj. Ili pesmice i kratke priče. Predlog je da zidove u dečijoj sobi ukrasite pesmicama. Bilo da se radi o poznatim pesnicima ili poput @mamicapesmarica – kreativne mame sa Instagrama koja sama smišlja pesmice.

reci u ramu kao zidni dekor

3. Tanjiri na zidu

Trend sa ukrasnim tanjirima okačenim na zid je ponovo tu. Nekada je bio rezervisan za trpezarije (sećam se bakinog zida prepunog tanjira), a sada se može naći svuda. Zavisi od tanjira ili motiva na njima. Možete napraviti čitavu galeriju ili u ovu koju imate dodati jedan ili dva kao detalj.
Ako nisu kupljeni namenski za kačenje možete ih okačiti lepljenjem kukice, trake ili kanapa na njih.

  • Zidna galerija od tanjira

4. Korpice kao zidni dekor

Pored tanjira kao ideja za na zid koje možete sresti na Pinterestu i Instagramu jesu korpice. Popularan, ali pre svega zahvalan dekor kojim možete ispuniti uglove, komode i police i sakriti u njih svašta. Ali se mogu naći i na zidu. Za one koji su ljubitelji boho šika pravi zidni dekor. I to samo kao ukras ili u vidu saksije za cveće tj. vertikalne bašte.

  • Korpice na zidu
  • Korpica kao sasksija na zidu

5. Zidni dekor od plute

Pluta je interesantna za izradu DIY tj. uradi sam kućnih home dekor projekata. A ovde je poseban akcenat stavljen na plutane podmetače za šerpe. Jer se od njih mogu napraviti zanimljive memo ili cvetne table. A u tekstu 3 ideje za dekoraciju od kanapa možete da pročitate šta su cvetne table.

Od plute mogu da nastanu jednostavni, ali neobični i zanimljivi ukrasi. Obojite sprejom i bojama, presvucite tkaninom, crtajte po njoj markerom. Evo jednostavnog primera kako.

6. Modni komadi kao zidni dekor

Napravite zidnu galeriju od šešira. Što da ne? Od starih ili budite praktični pa okačite one koje još nosite. Slamnati su zanimljiv detalj za terasu, a ostale okačite pa ukrasite zid i nek su vam šeširi na dohvat ruke. Dve muve jednim udarcem.

Ideja je i da uramite bebinu prvu garderobicu ili majicu sa apsolventske ekskurzije ili drugog značajnog događaja poput potpisanog dresa sportiste kog volite. 

šeširi ikačeni na zid kao zidni dekor

7. Umetnost od konca, vunice ili kanapa

String art je zanimljiv način da ukrasite zidove i ujedno se zabavite. Potrebni su ekserčići, drvena podloga i ono što biste da predstavite – reč ili neki oblik. Primer kako možete videti na ovom tutorijalu.

string art u drvenom ramu

Ili jednostavno goblen. Nekada su bili neizbežni i krasili zidove u skoro svakoj kući. Danas se opet vraćamo popularnim ručnim radovima u duhu modernog vremena pa ako umete da vezete eto ideje.

Još neke ideje za dekor na zidu

Ako malo prelistate Pinterest u potrazi za idejama za dekoraciju zida, naći ćete mnoštvo neobičnih i na prvu loptu “ma daj što bih to u ram ili na zid”. Ali kada vidite kako sve može da se uklopi i ima efekat desiće se da probate nešto poput stare šustikle, presovanog cveća i lišća ili dela ukrasne kese.

U prinsipu sve što vam padne na pamet i može da stane u ram ili ukrasi vaš zid. Ukrasi od papira, žice, uradi sam crteži iako niste umetnički nastrojeni – sprejom bojite listove pa ostavljajte tragove po papiru na primer. Ideja je svakakvih, a osim ramova na zidu mogu da se okače i drugi ukrasi poput sata, ogledala, drvenih tabli i strelica, hvatača snova i tapiserije.

zidni dekor razlišite varijante

Formiranje zidne galerije

Najčešći razlog što neka zidna galerija na oko ne prija nije uklapanje boja i motiva već kako je okačena. Uglavnom previsoko. A razlog da nešto ne štima jeste i prevelika ili premala galerija naspram površine zide ili nameštaja koji se na njemu nalazi. Kao i natrpanost i previše malih ramova.

Najsigurniji način jeste da se galerija isplanira pre bušenja rupa na zidu. Da se napravi šema kačenja, razmak među ramovima, kao i izgled galerije. Da li će biti simetrična, sve pod konac, uniformisani ramovi ili ne.

Obratite pažnju na visinu kačenja u odnosu na nameštaja. Nekih 150 cm od poda je visina gde bi trebao da bude centar galerije odnosno onog fokalnog rama oko kog se formira. Ali to svakako zavisi i od toga ima li ispod nje komode, sofe, stola ili ne. Pa je najbolje napraviti papirnu šemu na zidu pre kačenja.

zidne galerije

Povezana zidna galerija

Goli zidovi su tužni, ali ni pretrpani, oku ne prijaju. Pre svega, ne mora se ispuniti baš svaki zid u prostoriji. Posebno ako je na jednom zidna galerija. Neka je pažnja usmerena na nju, a ostali zidovi neka “dišu”. 

Galerija treba da je minimum 2/3 dužine onog iznad čega visi jer ni premala ne deluje baš primamljivo. A razmak među ramovima ne treba da bude preširok. Dovoljno je i par centimetara i da bude jednak među svim ramovima da se izbegne da neki deluju slepljeno, a neki kao da beže od ostalih.

zidna galerija iznad komode

Mesto za zidni dekor 

Ako pretražimo Pinterest u potrazi za idejom oko zidne galerije naći će se svašta i kao novi trend galerije oko televizora tako da izgleda da je i on deo nje. Bilo da je okačen na zidu ili stoji na komodi. Takođe naletećete i na galerije u uglu tj. ona koja se “lomi” pa ih ima malo na jednom, malo na drugom zidu. A posebno su zanimljive asimetrične. One koje “vuku” na jednu stranu ili ne formiraju jasan oblik. Ovo je idealno rešenje ako galeriju sklapate postepeno kako koji ram ili detalj nabavite.

 Na kraju o zidnom dekoru

Pored slika, postera i fotografija u ramovima i na zidu mogu da se nađu razglednice i, mape, poruke, pesme i reči, tanjiri, korpice, pluta, šeširi i radovi od konca. Galeriju bi trebalo isplanirati i kačiti po šemi ili bar voditi računa o razmaku među detaljima, visini na kojoj su i veličini galerije u odnosu na nameštaj.

Ukoliko vam se tekst dopao ili ste našli ideju za svoju zidnu dekoraciju, podelite sa prijateljima na društvenim mrežama, preporučite da pogledaju sa vama još neki od tekstova na sajtu i ostanite uz mene čekajući nove.

Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.