enterijer priče

5 PRAVILA U UREĐENJU ENTERIJERA NA KOJA MOŽETE DA ZABORAVITE

Dešava vam se da vidite enterijere koji imaju ono nešto što obara sa nogu, koji su moderni i ušuškani, imaju lični pečat, prate trend, deluju skockano, ali imaju neki svoj fazon. I pri tom nije u njima ni sve novo, ni upareno. Ne, tajna je u tome što su neka od pravila u uređenju enterijera tu prosto, da kažem, zaboravljena. Ili (još bolje) namerno prekršena.

Da, jer pravila su tu da se krše. Bar ona koja nije propisao zakon. Pravila u uređenju enterijera, svakako. I dok su neke cake i trikovi poželjni i zbog njih cela slika izgleda više eye-catching tj. primamljivo, neke druge možemo slobodno da zaboravimo. A ja sam vam izdvojila pet takvih pravila. Može se reći i navika.

Pravila u uređenju - kombinovanje u enterijeru

1. NE MORA SVE DA BUDE SREĐENO U ODREĐENOM STILU

Ne mora. Miksajte stilove. Uzmite ponešto od svakog koji vam se sviđa. Odredite jedan koji će vladati. A ako vam se dopada nešto što, zvanično, pripada drugom, ubacite ga u priču. Odaberite pojedine komade i uklopite sa svim ostalim što imate.

pravila u uređenju koja je ok prekršiti - mešaj stilove

Vidite, neki od stilova koji se danas izdvajaju su eklektični. Šta to znači? Pa upravo to da su mešavina nekoliko drugih stilova. Da kombinuju ponešto od karakteristika ostalih, a opet imaju svoju put.

U mojoj kući, koju još uvek sređujem, je mešavina savremeno-modernog, industrijskog i skandinavskog stila. Sa, kako volim da dodam, principima tradicionalnog. Tako ja to definišem.  Jer volim i drvo i kamen i crne detalje (koji su do skoro bili ne nikako), minimalističke slike i svedene odnosno neutralne boje – krem, braon, bela, pesak, siva. Ali volim i pomalo kristala, metalik sjaja, mermernih šara, elegantne keramike…

pravila u uređenju - kombinovanje različitih stilova i modela nameštaja

2. NAMEŠTAJ NE MORA DA IDE U KOMPLETU

O da. Zaboravite na trosed, dvosed, fotelja komplet. Na celu dnevnu sobu sa sve garderoberom i uz njega komoda, ormarić i stočić. Sasvim je ok da sofa bude totalno drugačija od fotelje. Čak da imate dve različite fotelje. Ili trpezarijske stolice. A što da ne i noćne ormariće pokraj kreveta. Različite po modelu, boji, materijalu, čak i mestu kupovine. To posebno. Izbegavajte da sve kupujete na jednom mestu da ne pretvorite svoj dom u izložbeni prostor određenog salona nameštaja.

garnitura i razlicite fotelje uz nju

Ovo pravilo je ok prekršiti i iz praktičnih razloga. TDF komplet (trosed, dvosed i fotelja) uglavnom su glomazni pa “pojedu” sobu. Da ne pričam kad na to dodamo i garderober sa sve bifeom i delom za TV.

Akcenat je na tome da se u prostoru oslika život vlasnika. A to podrazumeva sve promene koje su se vremenom desile. Ne samo kroz detalje i dekorativne sitnice. Da se vidi da se dom “gradio” neko vreme. Jeste, najlepše kad se ima mogućnost da se sve opremi odjednom, ali to često nije slučaj. A često se desi da baš tada, kada se sve opremi u isto vreme, prostor izgleda uniformisano, poput hotelske sobe.

3. NE MORA ISTO DRVO SVUDA

Prva stvar koju većina nas radi (ta sam, priznajem) je da su nam drvene površine svuda identične. Posebno u jednoj prostoriji. Navika ili šta već. Ali kad ne mora nameštaj u kompletu, ne mora ni materijal od kog je da bude svuda isti. Dakle i ovde kombinujte. Izgledaće manje dosadno.

pravila u uređenju - ok je da ne bude isto drvo u jednoj prostoriji

Kad niste sigurni kako, pogledajte kombinacije iverice i medijapana, boja i šara na već gotovim modelima u radnjama. Razmislite o stočiću za kafu koji je od metala ili stakla u odnosu na ostale drvene provršine.

4. JEDNO OD PRAVILA U UREĐENJU JE DA UNESETE BOJE ZA TOPLINU

Ovo važi i ne važi. Ako ne volite boje, držite se neutralnih enterijera. Toplinu dodajte kroz teksture i šare na jastučićima, tepisima, zavesama, kroz crne detalje. Ako pak volite boje, ne bojte se da ih dodate.

Možete se držite pravila neparnog broja ili 60-30-10 pravila. To podrazumeva da 60% sobe treba da bude u jednoj primarnoj boji. Veliki komadi nameštaja. Da 30% bude neka druga boja koja će se naći na manjim komadima poput taburea ili jastučića. I 10% treće boje za detalje. Možete, ali i ne morate.

Važi i da male prostorije bojite u svetlo da bi izgledale veće. I svetlije. Uglavnom se slažem sa tim, jer lično volim i svetlo i neutralno. Ali ako vam se sviđa teget boja, na primer, razmislite o jednom zidu u toj boji i detaljima. Neka vaša zidna galerija ima dominantnu teget u sebi.

5. SREBRO I ZLATO SE NE MEŠA

Ko to kaže? Vidite, kao i sa svim ostalim pravilima koja važe ili ne važe, kojih je ok držati se i koja je ok prekršiti, jedna stvar je ista – gledajte da nađete meru. Preterivanje u svakom smislu vodi do haosa, neurednog ili ne tako vizuelnog prijatnog uređenog enterijera. Kad je reč o kombinaciji zlata i srebra treba naći odgovarajuću dozu.

Srebrni, bronzani i zlatni predmeti mogu da se nađu čak i na istoj polici. Diskretno, komad, dva. Nemojte preterivati da ne stvorite utisak muzeja u sopstvenoj kući, ali kombinacija srebrne i zlatne ume da bude zavodljiva. A najbolji savet, ako niste sigurni, je da ih rasporedite po sobi. I da kombinujete mat varijante.

zlatni, srebrni i bronzani ananas na plazi

Ako ste baš u fazonu šljaštećeg, sa belom ide nepogrešivo. Zlatna savršeno ide i uz žad zelenu, kraljevsku plavu, puder roze. I na jelkama kao ukrasi, po meni, zlatna i srebrna savršeno idu zajedno.

ZAKLJUČAK – KOJIH 5 PRAVILA U UREĐENJU JE OK PREKRŠITI

Dakle, postoje cake, trikovi i pravila da enterijer izgleda sređeno. Većina ih je tu sa razlogom. Da se izbegne vizuelno nešto mi tu ne štima i kvari sliku. Ali ponekad je ok da se usudimo, isprobamo i prekršimo koje pravilo. Da izbegnemo uniformisanost i damo prostoru lični pečat i ušuškanost.

Zato je ok mešati stilove, kombinovati različit nameštaj i drvene teksture u istoj prostoriji. Dodati boju ako to volimo ili je potpuno izbaciti. Ako nam to više prija. Ili kombinovati srebro i zlato.

Treba naći meru i odgovarajuću dozu. I povezati sve to kroz pojedine komade ili detalje. Kroz šare i boje jastučića ili motive na zidnoj galeriji. Kao i sa modom, kombinujte naizgled nespojive komade. Usudite se. Jer do juče su neke stvari bile nezamislive zajedno, danas su imperativ stila.

Podelite ovaj tekst sa prijateljima i javite koje pravilo u enterijeru vi rado kršite.

Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.