enterijer priče

3 RAZLOGA ZAŠTO SU IKEA HACKS IDEJE SUPER

Ikea hacks ideje i predlozi su odgovor na pitanje kako da imate lepu komodu (na primer) kojom ste očarani  (i svi oko vas), a koja nije koštala papreno. Fenomenalno zar ne i uz malo truda skroz izvodljivo.

Popularnost Ikeinog nameštaja leži u tome što je funkcionalan, praktičan za uklapanje i korišćenje i dostupan. Ali nas je to dovelo do toga da enterijeri oko nas prete da postanu preslikani (ups, ali tako je). I tu nastupaju Ikea hacks kao super način da dodavanjem, kombinovanjem, upotrebom u druge svrhe od namenjene i prepravkama dobijete ekstra nameštaj po razumnoj ceni.

Ikea hacks ideja za radni sto -  komodice i police, radne ploče, nogare po želji
Ikea hacks ideja: radni sto kao kombinacija komodica, polica, nogara i radne površine

SNALAŽLJIVOST NA DELU

Ideja i predloga za Ikea hacks ima raznih i kreativnih, a nudi ih i sama Ikea. Jer hack-ersa je sve više. A ovo su neki od sajtova na kojima možete naći predloge: ikeahackers.net, BuzzFeed, housebeautiful.com i naravno nepresušni izvor inspiracije Pinterest.

Ako pripadate višemilionskoj družini fanova Igre prestola onda znate da Severnjaci nose tople krznene ogrtače. Jer zima je duga, a noć tamna, a Ikea ima prostirke koje su kostimografima u seriji poslužile da ih od njih naprave. Kul zar ne?

Nakon otkrivanja ove tajne, Ikea je dala predloge kupcima kako to mogu sami da učine. Što je super ako idete na maskembal. Ha, eto prvog Ikea hacks predloga.

ZAŠTO IKEA HACKS IDEJE

Šalu na stranu, ali ne možete poreći da su Ikein nameštaj i razni dodaci za kuću interesantni. A još interesantnije je kad vidite šta je ljudima sve palo na pamet da sa tim urade. I zato ću vam navesti tri razloga što su Ikea hacks ideje super. Pokazaću vam i moje Ikea hacks koje sam napravila ili planiram.

Ali pre svega da dodam da Ikea hacks ne mora uopšte da bude sa Ikeinim proizvodima. Ljudima je većinom to najisplativije i pruža najviše mogućnosti, ali može da posluži kao ideja primenjiva na iste ili slične komade nameštaja, dekoraciju i dodatke gde god da ste ih kupili.

1. IKEA HACKS IDEJA SU JEDNOSTAVNE I ZANIMLJIVE

Osim dopadljivosti, Ikein nameštaj je jednostavant i praktičan.  A to se može reći i za većinu Ikea hacks predloga. Dovoljna je zamena ili dodavanje ručki i nožica, lepljenje tapeta ili farbanje. Pa se uz malo posla i vremena (zavisi koliko ste vešti) dobije promena koja ostavlja bez daha.

Predlozi nekad uključuju spajanje više Ikeinih proizvoda da se dobije nov ili dodavanje i promenu postojeće funkcije onoga što je predmet “prepravki”. Na primer, polica za knjige se iskoristi horizontalno kao klupa sa odlaganjem, a od dve police i drvene površine napravi veliki radni sto. Pomoćni stepenik postane stalak za cveće, a komodica sa dodatim točkićima i radnom površinom, pokretno kuhinjsko ostrvo.

Ili zidni kuhinjski ormarići koji mogu da posluže i kao komoda kad im se dodaju nogare. Što je super ideja ako menjate kuhinju, a treba vam i komoda. Iskoristite stare kuhinjske delove uz malo prepravki. Ko zna možda ne poželite novu komodu.

Ikea hacks ideja da Kallax polica posluži kao klupica sa skladištem
Ikea hacks ideja Kallax polica kao klupica sa skladištem

2. IKEA HACKS IDEJE SU PRAKTIČNE

Većinu onoga što vam treba možete kupiti i u samoj Ikei. Politika im jeste da se kod njih kupuje sve posebno i da sami sklapate. A tako vam i trijumf kada završite bude još draži. Posebno kad uzmete u obzir da fino naplaćuju uslugu montaže.

Često je slučaj da je hacks napraviti novi Ikein proizvod kombinacijom postojećih. Recimo nogare jednog stola i radna površina drugog.

Meni je u planu da od Ikeine zidne police Lack i nogara za radni sto napravim konzolni stočić. A ta kombinacija izneće skoro tri puta manje u odnosu na kako se cene ovih stočića kreću.

3. KREATIVNA UŠTEDA

Treća stvar koja Ikea hacks čini super jeste što kroz kreativnost uštedite. Dobijete zanimljiv i lep nameštaj po svojoj zamisli za prihvatljiv novac. Kao i kod svih DIY odnosno uradi sam projekata.

Preuzeto sa Pinteresta

Potrebna je inspiracija, snalažljivost i malo rada da običan, svuda viđen, proizvod izgleda kao da je dizajniran i napravljen u samo par komada. Vaš unikat.

A ima i nekog zadovoljstva kad vidite nevericu na licima drugih pošto saznaju da je komad nameštaja koji ih je oduševio ustvari iz Ikee.

NAJČEŠĆI HACKS PROIZVODI

Kreativci bi mogli da smisle način na koji bi nadogradili dobar deo Ikeinog asortimana, ako ne i ceo, ali ima nekoliko proizvoda za koje postoji popriličan broj hackova. Među njima je Ikein čuveni Lack stočić, sto Ingo, komode Malm, Tarva i Rast, police iz serije Kallax, kolica Raskog, stepenik Bekvam…

moodboar sa ikea proizvodima za hacks
Najčešći Ikea proizvodi za hacks

MOJI IKEA HACKS

Kao ljubitelj kućnih DIY projekata imam tri bukvalno prosta Ikea hacks-a koja uključuju stoličice i policu.

Od plastične Marius stoličice sa metalnim nogama napravila sam pomoćni stočić dodavši komad iverice koji sam odnela da mi iseku na meru i stave kant traku, Drugu istu takvu stoličicu sam napravila udobnijom dodavši joj sunđer i presvlaku. Iskoristila sam jastučnicu i punjenje od jastučeta za to. A treći hacks je Kallax polica u dečijoj sobi koju sam postavila horizontalno i na nju dodala jastučiće. Sada klinci imaju klupicu sa pregradama za kutije sa igračkama.

HACKS ZA KRAJ

Da sumiramo, Ikea hacks su super jer su jednostavni i praktični, kreativni i zanimljivi i priuštivi. Od ideja i predloga, malo prepravki, farbanja i dodavanja do fenomenalnih komada nameštaja za koje ne bismo rekli da su kupljeni u Ikei. I sve to za razuman novac.

Pištite mi kako vam se dopao tekst, a ako jeste podelite ga sa prijateljima. Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.