tabla od kanapa i cveca
enterijer priče

3 IDEJE ZA DEKORACIJU OD KANAPA I CVEĆA

Podeliću sa vama 3 ideje za dekoraciju od kanapa i cveća. Uradi sam ideje. Jer proleće je već mesec i koji dan preko i idealno je vreme za DIY projekte. Jednostavne koji ne oduzimaju puno vremena. Niti traže mnogo truda.


Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Dekoracija sa veštačkim cvećem

Pravom cveću svakako dajem prednost za saksiju ili vazu. Ipak, ovde govorim o ukrašavanju i pravljenju tabli, ramova, korpica. O dekorativnim stvarčicama gde je praktičnije upotrebiti veštačko cveće.

Uključeno je lepljenje toplim lepkom i veštačko cveće je idealno kao dodatak. Posebno što može biti plastično, papirno, od raznih materijala. Da izgleda kao pravo, manje, veće i u raznim bojama.

vestacko cvece za pravljenje dekoracije

TABLA DOBRODIŠLICE

Kod Kineza nalazim sasvim ok cvetove za u te svrhe. Volim da kombinujem svetliju i tamniju nijansu ili da “razbijem” belom. Listove uglavnom ne koristim jer su mi suviše lažni. Dodatke iz buketića, poput ukrasne trave, da.

Ideja mi je bila da cvetna tabla bude na ulaznim vratima sa ispisanim Welcome na njoj. Ali dok sam završavala lepljenje cvetova dopala mi se kao ukras za policu ili zid. A onda sam odlučila da joj dodam mogućnost kačenja fotografija i da je pretvorim u cvetnu ram-tablu.

moja cvetna tabla pre nego sto je postala ram tabla

Kako su na njoj cvetovi u roze boji sa primesama ljubičaste, planiram crno-bele fotografije. Spoj nežne romantike i retro šmeka.

Moja cvetna tabla ram

IDEJA ZA TABLU OD KANAPA I CVEĆA

Pre svega, kanapom sam obložila tablu – okrugli sat od šper ploče kome je Laza polomio kazaljke i mehanizam. Najbolja varijanta je da to bude šper ploča, plastika ili čak pluta. Okrugla ili kvadratnog i pravougaonog oblika. Zavisi od vašeg ukusa.

Kanap sam lepila toplim lepkom obrazujući spiralu na sredini koja se širila sve do ivice. Nakon toga  lepila sam cveće. Diskretno na rubu, ali možete i na sredini, gore ili dole. Ili da cvećem prekrijete čitavu tablu. Da dodate mašnu ili neki drugi detalj.

izrada cvetne table od kanapa

Ovakva tabla je super detalj na zidu, polici, u kući, salonu lepote (što da ne), na vratima ili terasi. A na slikama ćete naći neke primere sa Pinteresta za inspiraciju.

Pinterest inspiracija za venčić i welcome tablu

VENAC OD CVEĆA ZA VRATA

Pravljenje cvetnog venca za vrata je delom razlog što sam tablu ostavila u kući na polici. Pravila sam ga od žice. Morala sam da nađem odgovarajući “kalup” kako bih mogla da ga oblikujem. Poslužili su mi okrugli stočići. Stegla sam žicu oko “kalupa” (daska stočića u mom slučaju) i lupkala čekićem da oblikujem krug. Kod mene se on malo izvukao u nazovimo elipsu.

cvetni venčić za vrata

Inspirativne slike sa Pinteresta pokazuju vence od drvenih obruča, ali i od starih točkova bicikala. A može da posluži i stiropor ili karton. Samo da je u obliku prstena oko kog ćete motati kanap ili traku pa onda lepiti cveće.

Pinterest inspiracija za vencic i welcome tablu

Ukrasi na vencu

Ovog puta birala sam cvetove u boji kajsije. Podsetilo me je na dekoraciju sa naše svadbe. Svidelo mi se da budu raspoređeni na par mesta po obimu kruga. Vi možete bujniji venac sa krupnijim cvećem.

Na vrata sam ga inače okačila samolepljivom belom plastičnom kukicom za kuhinjske krpe. Da ne bih bušila vrata ili mi na njima ostajali lepljivih tragovi. I za sad vrši posao.

IDEJE ZA DEKORACIJU OD KANAPA I CVEĆA – LOPTE, KORPE I JAJA

Ovde je pre svega potreban kanap, drvofiks i balon. Umesto kanapa može konac ili vunica. Kanap se umače u drvofiks, a potom mota oko balona. Ja sam htela “ređe”, ali možete motati da bude gusto i da se kroz loptu, jaje ili korpicu jedva vidi. Ako biste otvore iscrtajte ih na samom balonu i ostavite “rupe” na tim mestima dok motate kanap. A za korpicu motajte samo oko pola balona.

jaje korpica od kanapa

Kad se prosuši, kanap postane čvrst , balon se probuši i ostaje vam korpica, jaje, lopta. Ja sam drvofiks “razblažila” vodom. Pa je sušenje potrajalo. A prilikom bušenja delovi balona ostali su mi na par mesta zalepljeni za kanap. Tako da sam morala da se “pomučim” da skinem svaki delić.

Onda dodajte cveće. Spolja ili iznutra. Sijalice za romantiku, mašne.

Uskršnja dekoracija

Pošto smo u periodu priprema za Uskrs, super je da napravite korpicu za držanje jaja. Ili da bude u obliku jajeta, kao uskršnja dekoracija. Ako koristite konac ili vunicu možete da dobijete jaja različitih boja.

lopte od kanapa
Pinterest kao izvor inspiracije i ideja za dekorativne lopte od kanapa

Neuspeli pokušaji

Ovo su ideje pokupljene sa Pinteresta. A tamo je sve idealno i deluje lako. Tri navedena projekta su po meni jednostavna. Napravila sam ih bez neke veće pripreme i za relativno kratko vreme. Oko pola sata svaki, ako ne računamo sušenje kanapa od drvofiksa. To sam ostavila da prenoći.

Malo mi se žica krivila, prsti ispekli od toplog lepka i balon zalepio za kanap. Sve u svemu zabavila sam se i dobila lepu dekoraciju. Ali imala sam i ne tako uspešne pokušaje.

Izolir traka

Ne znam da li ste viđali crne zgradice i kuće na zidovima dečijih soba. Makar na fotografijama. Za to treba samo crna izolir traka i volja. Već sam mislila da moram da bojim ili tako nešto. Ali pošto je stvar u traci, odlučila sam da probam.

kucica u Lazinoj sobi
Kućice od izolir trake pre nego što je počela da se odlepljuje

Napravila sam četiri zgrade/kuće i ostala bez trake odnosno prozora i vrata na nekim mestima. A onda je traka počela da se krivi i odlepljuje. Tako da mi je sad ostala jedna i po zgrada na zidu. Srećom ne ostavlja trag kad se skida, a i krečenje nam je ionako u planu. Eto jednostavno i prosto, a meni nije uspelo.

ZAKLJUČAK

Znam da vremena manjka za mnogo važnije stvari, ali nekad ovakvi projekti dođu poput zabave. Opuste i okupiraju misli na kratko. A ima i nečeg u tome kad ih završite pa ih ponosno izložite ili poklonite. Osećaj da ste se potrudili i dobili nešto lepo i unikatno.

Ovog puta dala sam predloge za cvetni venčić, tablu i nazovimo je uskršnju korpu. Ako vam se tekst dopao podelite ga sa prijateljima. A možete i da mi pišete za predloge, da me pratite na društvenim mrežama ili da se prijavite na moj newsletter na sajtu. Pozdravljam vas i nadam se da ćete probati nešto od ovoga. I srećan vam Uskrs!


Photo by Lukas from Pexels


Leave a Reply

Your email address will not be published.